Живко Табаков (вдясно) защити предложението на Инициативния комитет, то обаче не бе подкрепено от колегите му в ОбС. Снимки Лина Главинова

Живко Табаков (вдясно) защити предложението на Инициативния комитет, то обаче не бе подкрепено от колегите му в ОбС. Снимки Лина Главинова

Районни кметове в Бургас засега няма да има. Това решиха общинските съветници на днешното си заседания. Докладната записка за районирането на общината и преко избиране на районни кметове бе входирано от кмета Димитър Николов на базата на писмо, придружено с подписка и внесено в деловодството на администрацията от Инициативния комитет "За развитие на местната демокрация".

Предложението на Инициативния комитет бе - създаване на шест района, които стъпват на сега съществуващите Центрове за административни услуги. ЦУА са следните:

ЦАУ "Възраждане" - 57 169 жители - комплекс "Меден рудник", квартал "Победа", квартал "Акациите" и квартал "Горно Езерово".

ЦАУ "Изгрев" - 43 630 жители - комплекс "Изгрев", комплекс "Зорница", кварталите - "Сарафово", "Рудник" и "Черно море".

ЦАУ "Приморие" - 49 535 жители - комплекс "Възраждане", квартал "Крайморие", местност "Рибарско селище", парк "Росенец", Алатепе.

ЦАУ "Освобождение" - 38 254 жители - комплекс "П.Р.Славейков", кварталите - "Лозово", "Ветрен", "Банево".

ЦАУ "Зора" - 31 592 жители - комплекс "Лазур", комплекс "Братя Миладинови".

ЦАУ "Долно Езерово" - 5 435 жители - квартал "Долно Езерово".

По време на разглеждане на докладната в комисиите бе предложено ЦУА "Долно Езерово" да премине към ЦУА "Освобождение".

Дебатите около това предложение продължиха повече от час.

"Жителите на Долно Езерово ще бъдат ощетени по този начин. Разбрах, че директорът на центъра Антоанета Манолова е обиколила квартала и е сондирала мнението на живеещите там. Тя е събрала подписите на 540 души, които са против въвеждането на районните кметове. На този етап моделът, който съществува е работещ. Бургас е прекрасен град. Дайте сега да го разбутаме с въвеждането на районните кметове и да видим, докъде ще го докараме", заяви съветникът от ГЕРБ Стефан Колев.

"Аз мога да ви кажа как се събират подписи. Това беше най-силно мотивираният териториален директор, защото няма да бъде избран. Нека да не плашим хората. Не им насаждайте страх", репликира го независимият съветник Живко Табаков, който е и член на ИК за въвеждане на районните кметове.

"Страхливи хора там няма. Те са готови да блокират кръговото, ако бъдат въведени районните кметове. Ако тези хора излязат, те страхливи ли са?", попита Стефан Колев.

Според Станимир Апостолов от "Реформаторския блок", това деление не може да донесе позитиви. "Аз съм за дигиталното управление. Административните услуги трябва да се увеличават, но хората по-малко да чакат пред бюро", допълни Апостолов.

"Центровете, за които говорим са създадени на базата на районните съвети от времето на комунизма. През 1987 година са преобразувани в районни кметства, а през 1991 година с решение на ОбС се създават административни технически бюро. Това не е въпрос на демокрация. Какъв ще бъде щатът на районните кметства, колко ще струват те на бургазлии?", попита Георги Дракалиев от ГЕРБ.

"Следващият Общински съвет ще реши каква да е структурата и бюджета", уточни Живко Табаков.

Според Веселин Пренеров от ГЕРБ, хората не се интересуват от имената на районните кметове, а от работата им.

"Причината да искаме тази промяна е да се случват нещата и в малките райони на общината, не само в центъра", каза Живко Табаков.

Според Бойчо Георгиев от ГЕРБ, от въвеждането на районните кметове ще имат полза малките партии. Колегата му от ГЕРБ д-р Антонио Душепеев заяви, че хората ще си кажат мнението на следдващите местни избори през октомври.

Константин Бачийски от СЕК защити идеята на Инициативния комитет. "Когато една идея е добра, трябва да се подкрепи без значение кой и кога я внася", допълни той.

На финала на дебатите съветниците гласуваха следното предложение - "Създават се е в Бургас райони, чиято територия и наименование се определят, като се запазят териториите и наименованията на съществуващите шест Центъра за административни услуги (ЦАУ), а именно: "Възраждане" (57 169 души), "Изгрев" (43 630 души), "Приморие" (49 535 души), "Освобождение" (38 254 души), "Зора" (31 592 души), а "Долно Езерово" (5 435 души) преминава към "Освобождение". То бе подкрепено от 11 гласа "за", 6 "против" и 13 "въздържал се" при второто му гласуване. Докладната в целия си вид получи подкрепата на 8 съветници, 20 бяха против, а 12 - въздържали се.

Галерия