BCHK

BCHK

Раздават 7 тона пакeтирани храни за нуждаещи се в Несебър

и половина, осигурена от Европейските фондове. Тя е за 11 населени места в общината: Несебър - стара и нова част, Оризаре, Гюльовца, Обзор, Тънково, Равда, Св. Влас, Раковсково, Баня, Слънчев бряг. Помощта е за период от три месеца, а продуктите са предназначени за нуждаещите хора и включва: 6 кг. брашно, 6 кг. ориз, 8 кутии лозови сърми, 4 пакета спагети, 2 кг. грис, 6 пакета нишесте, 4 кутии вафли на човек. Доставянето на хранителната помощ, която се разнася по населените места със съдействието на Община Несебър, е една част от цялостната дейност, с която се занимават червенокръстците. Те събират парични средства за болни деца и възрастни хора, разпределят дрехи за социалните домове и нуждаещи се, раздават хранителни пакети, привличат и мотивират доброволни и безвъзмездни кръводарители, мотивират несебърската общественост към включване в доброволни инициативи, възпитават младите хора в духа на милосърдието и съпричастността. Не случайно тяхното мото е  “Добротата е действие” и те не веднъж са доказвали и заставали зад тези думи. Председател на организацията в Несебър е Руска Япаджиева, а доброволците в екипа са: Величка Саюк, Виолета Георгиева, Калина Наумова, Недялка Илиева. В името на доброто дело, БЧК Несебър получава непрестанната и безрезервна подкрепа на  множество жители на града и общината, като всеки помага с каквото може. 

Ето защо, заради цялостната си хуманна и благотворителна дейност, БЧК – Несебър е определен за червенокръстка организация за 2011 година на национално ниво. До това признание според председателка Руска Япаджиева се е стигнало благодарение на хората с големи сърца и на доброволците, които живеят в морския град. $Несебър е уникален град, Червеният кръст тук – също$ , споделят тя и допълва, че само децата доброволци  са 60, а по-възрастните жители, които са съпричастни и помагат в нужда, са около 50 души. „Ние сме град, който е спасил много хора. Имаме добри съграждани, които приютяват нуждаещите се”, обобщава Руска Япаджиева и дава пример с един от последните случаи -  оказана е помощ на семейство, което е изгубило своя дом, след смъртта на член на фамилията, като благодарение на всеобщите усилия на добри хора им е осигурен подслон, както и дрехи, и храна. 

БЧК-Несебър е общинска организация с традиции и е една от най-силните в областта. Тя помага на нуждаещи се и хората в затруднено положение от цялата страна. Сред населените места, в които се разпростира хуманността и милосърдието на червенокръстците са Широка лъка, Пловдив, Варна, Камено, Русокастро, Тополовград, с. Долни Цибър- Монтана,  Тополовград. От 20 години БЧК-Несебър осигурява и дрехи за абитуриенти. Деликатната помощ идва от добри хора, които донасят в офиса на организацията тоалети за бала заедно обувките към облеклото и всички останали аксесоари.

През декември месец предстои да отвори отново и социална кухня към БЧК-Несебър, обслужваща хора, които се нуждаят от топла и питателна храна, но по една или друга причина, те не могат да си я приготвят сами. Организацията осигурява две ястия на обяд и едно за вечеря за около 30 човека. Продуктите и приготовлението на храната  са изцяло от доброволци от Несебър. Сред хората, които обслужва кухнята, са незрящи, лежащоболни и трудно подвижни, сираци, бездомници. Помощта ще им бъде оказвана до април следващата година. Всяко едно добро дело, извършено от хората с големи сърца, се описва старателно в специални книги в БЧК-Несебър. В други книги се съхраняват благодарствените писма. Именно заради всеобхватната си, всеотдайна, хуманна, доброволческа дейност, която извършва организацията в морския град, журналист от Брюксел е заявил желание да направи репортаж в близкия месец.

Припомняме,   че за да подпомогне дейността на червенокръстката организация в началото на декември миналата година Общинска администрация Несебър направи всичко възможно и осигури на благотворителите помещение, в което те да извършват добрите си дела. Офисът на БЧК – Несебър, който се намира на ул. "Отец Паисий",  вече е център на силна милосърдна дейност, който привлича все повече доброволци, казват от организацията. При отчитането на дейността на областната червенокръстка организация на БЧК –Бургас в началото на тази година, Несебър бе градът, който заслужи най-много признателност и благодарност за цялостната си дейност. Със специално обръщение към кмета на Община Несебър Николай Димитров, областният съвет на БЧК, благодари на градоначалника, на цялата Общинска администрация и на гражданите, за подкрепата, която указват на червенокръстците.

"Благотворителността не се афишира, не е нужно всеки да я види", обобщава председателка Руска Япаджиева и вярва, че добрите дела ще продължават.