Разширяват станцията в "Меден рудник"

Пречиствателната станция е нова, струва над 6 млн. лева и е изградена със средства по предприсъединителните фондове на ЕС. При подготовката на проекта обаче не са били отчетени бързите темпове, с които се развива най-големият бургаски жилищен комплекс. По неофициални данни в момента той има 70-80 000 жители, а сегашният капацитет на ПСОВ е да обслужва 45 000 жители. При първоначалното планиране, без срок във времето, са предвидени етапи 2 и 3 за разширение на съоръжението, с които капацитетът му буквално би се удвоил. Според зам.-кмета Атанаска Николова сега е подходящото време за разширяване на ПСОВ. Това може да стане паралелно с изпълнението на проекта за рехабилитация и разширяване на водоснабдителната и канализационна мрежа на "Меден рудник", спечелен от Община Бургас по ОП "Околна среда". Неговата стойност е 17 млн. лева, а срокът за изпълнение е до края на 2012 година.

 

Това стана ясно на срещата с представители на Европейската комисия и МРРБ, които са двудневно посещения в града.

Според данни на ВиК – Бургас пречиствателната станция в "Меден рудник" от януари тази година досега работи с дебитът 100 л/сек., при заложени по проект 55 л/сек.

Община Бургас се ангажира да подготви и представи в подробен документален вид своето предложение, а висшестоящите органи ще преценят тежестта на нейните аргументи.

По време на срещата беше обсъден още напредъкът на местната администрация по останалите водни проекти, спечелени по ОП "Околна среда": проектът за рехабилитация и разширяване на водоснабдителната и канализационна мрежа на "Меден рудник", изграждане на канализация в квартал "Долно Езерово", на стойност над 6 млн. лева, техническа помощ за подготовка на интегриран проект за управление на питейни и отпадни води – село Рудник и минно селище Черно море, на стойност 479 000 лева, техническа помощ за подготовка на интегриран проект за управление на питейни и отпадни води – кв. "Горно Езерово", на стойност 391 640 лева.

 

Още по темата

Еврокомисари инспектират община Бургас как усвоява фондове