Ремонт затваря за 210 дни центъра на Бургас

Проектът за централната градска част е включен в "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в община Бургас". Общата му стойност е 10 364 242.12 лева. Средствата са отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, като община Бургас внася 5% от стойността на проекта. Той включва 6 подпроекта. Най-големият е ларгото на града. Ремонтът при него ще започне в средата на септември. За изпълнител е избрана фирма "Трейс Бургас", а надзора ще се осъществява от "Трафик консулт" ЕООД.

"Това е най-големият ремонт на пешеходна зона в страната, правен след промените у нас", похвали се кметът Димитър Николов. Стартът ще бъде даден точно под символа на Бургас - Часовника и ремонтът ще започне успоредно в двете посоки - към "Тройката" и в посока жп гарата. Успоредно с това ще се ремонтират и страничните улички на "Александровска". Проектът с реконструкцията на центъра е на "Атика 5" и той бе одобрен от общината, след проведен конкурс. Той предвижда подмяна на настилката, нова паркова мебел, озеленяване и други. Пластиките ще бъдат изработени след провеждане на конкурс, който предстои да бъде обявен.

"Настилката, която ще бъде положена на пешеходната зона е добра. Няма да има проблем за токчетата на бургазлийки, тъй като фугите ще са съвсем малки", обеща Димитър Николов.

36 дървета ще бъдат премахнати по улица "Гурко", когато стартира ремонтът й. Тя също е включена в големия проект, който община Бургас спечели. Стойността на реконструкцията е 485 614 лева. На улицата ще бъдат предвидени 140 паркоместа и тя трябва да бъде готова за 90 календарни дни.

2 880 000 лева ще бъдат изразходвани за ремонта в Приморски парк. Той започва от паметника на Пушкин на север и включва Стената на приказките и детския кът. Строителните работи там трябва да започват в първата десетдневна на октомври и да приключат за 150 календарни дни.

"Ще се съобразим и с времето. Няма да правим компромиси, ако се наложи да спрем работа, заради дъждовете или снеговалежите. А се очертава тежка зима, според прогнозите", допълни Димитър Николов.

В общия проект влизат още благоустрояване и реконструкция на пространството, заключено между бул. "Иван Вазов", улиците "Хан Крум" и "Цар Петър", както и на площадката на дом "Надежда" в квартал "Република".