Ремонтираха Спешното отделение на бургаската МБАЛ

Шефът на болницата д-р Стефан Станчев разведе областния управител Константин Гребенаров, кмета Димитър Николов и зам.-кмета д-р Лорис Мануелян в отдението и показа, какви са направените подобрения.

 

Спешното отделение почти не функционираше след реформата на предишното ръководство. Сега отделението отново заработи с 24-часов цикъл и приема по 150 пациента на денонощие. "Отново разкрихме кабинети - хирургичен, ортопедичен, детски, терапевтичен. При нас единствено се лекуват пациенти, които не са здравно осигурени", каза д-р Станчев. Миналата година през МБАЛ са минали 1 800 пациента, за които са били похарчени близо 2 млн. лева. Тези средства не се възстановяват и си остават за сметка на болницата. "Държавата не е създала механизъм да компенсира болницата при тези случаи, в които се лекуват здравно неосигурени пациенти", каза кметът Димитър Николов.

За 6-те месеца, откакто е начело на МБАЛ, д-р Станчев е успял да промени начина на работа и финансовите показатели на болницата. При встъпването му в длъжност здравното заведение е риализирало загуби между 200 и 280 000 лева всеки месец. Сега приходите на някои отделения стигат до 80 - 100 000 лева месечно. Увеличение има и на заплатите на работещите в болницата. Средната заплата на лекарите е 1000 лева, в някои отделения достига до 1 400, а на медицинските сестри - 480 лева.

Желанието на ръководството на болницата за около 3-4 години МБАЛ да се превърне във водеща болница в страната и да конкурира столичните здравни заведения - "Пирогов" и "Света Ана".

Зам.-министърът по здравеопазването доц. Тодорка Костадинова в следобедните часове също огледа обновеното Спешно отделение на МБАЛ-Бургас АД. Целта на днешното посещение на доц. Костадинова в бургаската болница бе да окаже помощ при изготвянето на проектните предложения по схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации".

По време на визитата си зам.-министърът заяви, че е възхитена от начина на управление на болницата и посочи, че МБАЛ-Бургас е единствената в страната болница, чийто проект почти на 100% отговаря на изискванията на финансиращата програма. Планът за развитие на лечебното заведение трябва да претърпи съвсем малки корекции, преди да бъде финансиран. Планът предвижда модернизиране на сега съществуващите звена, разкриване на нови с цел МБАЛ-Бургас АД да се превърне във високотехнологична болница.

Максималният размер на средствата, който може да бъде отпуснат за ремонт и реконструкция и оборудване на болничното заведение  е от 5 до 10 милиона лева, каза още тя.

Болничните заведения в страната могат да кандидатстват за проекта на два пъти – първият етап приключва на 31 март, а вторият е до края на септември. Според д-р Костадинова съвсем малко болници в България – може би само 1 или 2 ще успеят да се включат в първия етап. МБАЛ-Бургас АД ще подаде проекта си на втория етап – до края на септември т.г.