Ремонтират 20 км от водната мрежа на Бургас

"Благодарение на доброто сътрудничество между МРРБ, бургаското дружество ВиК и Община Бургас интегрираният воден проект ще бъде един от малкото проекти по програмата, приключили успешно и в срок", заяви зам.-кметът по евроинтеграция в община Бургас Атанаска Николова.

 

Общата стойност на проекта е 21 млн. евро, 10 млн. са предоставени безвъзмездно по "ИСПА", а останалите 11 млн. са отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие.

До момента са напълно приключили дейностите по обновяване на Пречиствателната станция за отпадъчни води на град Бургас, изграден е главен водопровод от резервоар Лозово до хотел "Мираж" в к-с "Славейков" и е завършена канализационната мрежа в кв. "Победа".

За реализацията на домовите отклонения в квартала Община Бургас отпусна допълнително 400 000 лв. Окончателното завършване на обекта е до края на юли тази година, когато трябва да бъдат възстановени изцяло пътните настилки на улиците в кв. Победа, включени в проекта.

Йорданка Стоянова – директор на дирекция "Европейски инфраструктурни проекти" в МРРБ заяви, че според направения финансов анализ по Програма ИСПА има спестени средства, които ще бъдат вложени в асфалтиране на улиците в кв. Победа. Освен тях за приключване на този обект средства ще бъдат отпуснати още от Община Бургас /300 000 лв./ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ към МОСВ /1,5 млн. лв./.

Работата по рехабилитацията и разширяването на вътрешната водопроводна мрежа трябва да завърши окончателно до 30 април 2010 г., когато е и крайният срок за приключване на дейностите на този обект по проекта. Най-късно тогава трябва да се финализира подмяната на водопровода по ул. "Одрин".