Реновираха общинска сграда по проект

Сградата, обновена със средства, осигурени по Българо-Норвежка програма за сътрудничество, беше официално открита днес от зам.-кмета по евроинтеграция Атанаска Николова, Гюнбьорг Наавик от Асоциацията на местните и регионалните власти в Норвегия, програмния директор на "Иновация Норвегия" за България Венцеслава Янчовска и изпълнителния директор на Асоциация на Българските черноморски общини Марияна Кънчева. На събитието присъстваха представители както от норвежкия, така и от българския екип, работил по реализирането на проекта, кметът на община Трисил, представители на общините Арендал, Сьор, Йосттерал, Норвегия, както и гости от провинция Синоп, Турция. По време на откриването Атанаска Николова получи благодарствена грамота от Асоциация на Българските черноморски общини за доброто партньорство по проекта. Норвежките партньори, от своя страна, дадоха висока оценка за реализирания проект и изразиха надежда и за бъдещи съвместни дейности. Атанаска Николова пожела на екипа си в новата сграда, при  подобрени условия на труд да работи още по-успешно за привличане на външни средства за Бургас.

 

Осъщественният ремонт на общинската сграда, намираща се непосредствено до подлеза на Операта е на стойност 155 981 лв. и включва вътрешно и външно преустройство и обновяване на сградата, включително въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Това е само една от всички дейности, изпълнени на територията на община Бургас в рамките на проекта, носещ пълното наименование "Българо-Норвежко партньорство в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници за намаляване на вредните газове в публичния сектор на Черноморските общини". За времето на изпълнението на проектните дейности от март 2009 г. до март 2011 г. е извършено енергийно обследване на четири обществени сгради – детски градини, училища и лечебни заведения; изготвен е анализ на енергопотреблението в обществените сгради, общинска собственост в община Бургас с идентифицирани проблеми и възможности за оптимизиране потреблението на енергия; проведени са обучения на общински служители в сферата на устойчиво енергийно планиране.

По-рано днес делегацията от Норвегия взе участие в работна среща, по време на която зам.-кметът Атанаска Николова представи политиките на Община Бургас в сферата на опазване на околната среда и устойчивото развитие. Тя очерта и основните приоритети на общинска администрация в областта на опазването на околната среда, сред които: изграждане на модерна инфраструктура, гарантираща адекватно третиране на отпадъците и отпадъчните води, опазване на качеството на въздуха, опазване на зелените площи, развитие на устойчив транспорт. Атанаска Николова запозна норвежките партньори с проектите, изпълнявани от Общината в сферата на опазването на околната среда.  Представена беше нагледно новозакупената мобилна лаборатория за измерване качеството на атмосферния въздух в община Бургас, както и наскоро открития културен център "Морско казино", реновиран по ОП "Регионално развитие".

Проект "Българо-норвежкото партньорство в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници за намаляване на вредните газове в публичния сектор в Черноморските общини" е изпълнен с финансовата подкрепа на Програмата за сътрудничество на Норвегия и България и осигурено съфинансиране от три пилотни общини - Бургас, Варна и Добрич.