Реставрират църквата "Свети Йоан Кръстител" в Несебър Председателят на БНК на ИКОМОС доц. Стефан Белишки ще запознае всички заинтересовани - специалисти, представители на общината, медии и обществеността на Несебър, с подробности около проекта. Църквата "Св. Йоан Кръстител" е строена през Х век. Тя е един от шедьоврите на средновековната църковна архитектура, илюстриращ прехода от скъсената базилика към кръстокуполната църква. Оцеляла вече десет века, днес тя наистина се нуждае от грижи. Надеждите на общинското ръководство са, че след реставрацията си църквата ще стане отново културно средище, привличащо както местните хора, така и многобройните туристи на града.

Община Несебър полага усилия за опазването и развитието и на други паметниците на културата в Несебър. В тази насока има проект за реставрация на двете църкви "Св. Архангел Михаил и Гаврил" и "Св. Параскева", който ще се финансира от фондация "Левентис". Предстои да се изготви и проект за реставрация на средновековния комплекс  "Св. Йоан Алитургетос", който е най-засегнат от климатичните условия. През есента община Несебър ще представи пълен комплект от документи пред МРРБ за кандидатстване по ОП "Регионално развитие" – Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции” за финансиране на проекта за реконструкция и реставрация на "Св. Йоан Кръстител".

По инициатива на общината, фондация "А. Г. Левентис", ИКОМОС – България и ИКОМОС – Гърция, през есента Несебър ще е домакин на конференция, посветена на опазването на древните градове.