Съдия Деница Вълкова обобщи резултатите за 2017 година. Снимка Пресцентър Апелативен съд - Бургас

Съдия Деница Вълкова обобщи резултатите за 2017 година. Снимка Пресцентър Апелативен съд - Бургас

Резултатите на Апелативния съд в Бургас са обобщени на 302 страници. "Удовлетворена съм, че в навечерието на 20-а годишнина от създаването на съда отчитаме толкова добри
показатели. Считам, че през 2017 година сме постигнали баланс между качество и срочност", посочи съдия Деница Вълкова - председател на Апелативния съд в Бургас. Тя представи в кратко резюме и нагледно акцентите от Доклада, който представлява аналитичен документ от 302 страници, без приложенията, с много снимки и графики за работата на съдилищата в апелативния район.
Според данните от доклада, 96 % от всички дела са решени в тримесечен срок. Българското правосъдие е не само е съизмеримо с европейските стандарти за срочност на правораздаването, но и в много случаи се осъществява в далеч по-разумни срокове. Страната ни е на седмо място по продължителността на съдебните процеси в областта на търговското и гражданското право, изпреварвайки Румъния, Швеция, Словения, Италия, Германия, Франция, Естония и други, дори Холандия, която продължава да се противопоставя на присъединяването на България в 
Шенген.
Трайно се увеличават наказателните дела в Апелативен съд – Бургас, което е свързано и с увеличените компетентности на апелативните съдилища в страната. Наказателното отделение е най-натовареното отделение спрямо останалите и е подобрило срочността на работа - 91 % от наказателните дела са приключили в тримесечен срок, което е много добър резултат за работата на наказателните съдии.
Подобрена е и срочността при гражданските и търговските дела - 98 % са решени в тримесечен срок, като през 2017 г. казусите са били по-сложни, с по-големи приложения, с много усложнена фактическа обстановка и често с международен елемент.
Повече от 2/3 от наказателните дела са оставени в сила от Върховния касационен съд. При гражданските дела - 87 % от постановените съдебни актове са оставени в сила или не е допуснато касационно обжалване. При търговските дела този процент е 88 от всички, преминали през инстанционен контрол.
"През 2017 г. е постигнато намаление на отводите и самоотводите на съдиите по делата с 27 % спрямо предходната 2016 г., което е много сериозен процент и показва професионално отношение към работата", подчерта председателят на Апелативен съд – Бургас.