Приемнитe семейства във Варна са предимно от ромски произход

в града Емануил Манолов. За деца лишени от родителска грижа са утвърдени 38 приемни родители, от които 24 професионални и 14 доброволни. В тях са настанени 28 деца. 

Към момента се проучват и обучават 13 нови кандидат-приемни родители, съобщи още Манолов. По негови данни, при оценяване на кандидатите се взима предвид възможността да осигурят условия за отглеждане, възпитание и развитие на детето, включително и лично пространство в жилището си. 

Професионалните приемни родители имат сключен трудов договор и получават заплата в зависимост от броя на децата, за които се грижат. Месечното възнаграждение при настаняването на едно дете е 130 на сто от минималната работна заплата за страната, а при настаняване на три или повече деца е 150 на сто. В такива семейства се настаняват приоритетно деца до 3-годишна възраст, с увреждания или жертви на насилие. 

Доброволните приемни родители получават средства само за отглеждането на малчуганите. За дете до 7 години се отпускат 195 лева, от 7 до 14 години-227,50 лева и от 14 години до пълнолетие - 260 лева.

 

 

Днес+