Руски изкуствовед написа книга за бургаски балетмайстор

Изданието е триезично (български, руски и английски б.а.) и с него се слага началото на поредицата от чествания по случай 60-я рожден ден на балетмайстора. Книгата се появява на бял свят благодарение на финансовата подкрепа на генералния консул на Турция в Бургас Сибел Еркан, община Кърджали и "Елкабел". Община Бургас е поела ангажимент да обезпечи юбилейния концерт и филма, който ще се снима на Мехмедов.

 

Ванслов идва за 12-ти път у нас, четири от които е бил в Бургас. През 2002-ра година гледа постановка на Хикмет Мехмедов в бургаската Опера. "Изгледах почти всичките му спектакли. Той е талантлив хореограф и неговото творчество ще представлява интерес и в чужбина. Затова книгата е на три езика. В спектаклите му има сериозна тема, нови драматургични решения. В книгата ще прочетете за дълбокия му творчески път", каза Ванслов.

Героят на книгата изрази надежда, че повече хора ще се запознаят с неговото творчество.

"Бургас е за мащабите на България е столица на балета, защото имаме Хари, позволявам си да го наричам така. Това е трупа, която е мобилна, обновява се и има перспективи", каза директорът на ОФД Александър Текелиев.

Приятели и колеги на Хикмет Мехмедов дойдоха на премиерата, за да поздравят героя и автора на книгата. Сред гостите бяха бившия областен управител Любомир Пантелеев, бившата зам.-кметица по култура Маруся Любчева, Вяра Начева примабалерина на "Щатс опера".