Руски олигарх показва "Мерцедес Пулман" на ретро парад Колата е собственост на помориеца Тодор Деляков, който отново "счупи" собствения си рекорд за най-стар автомобил в движение. Предишната му гордост, с която обираше наградите по ретро парадите в страната, е атрактивният "Джаует" от 1925 г.

Друг интересен участник е руски олигарх, който обхожда имотите си по Черноморието с уникален "Мерцедес Пулман" от 60-те години на миналия век. Автомобилът е сред най-тачените от правителствените служби за охрана, тъй като освен, че е супер луксозен е и защитен с последна дума на техниката.

"Колата е голяма колкото гарсониера и е много комфортна, тъй като е снабдена с всевъзможни глезотии, има място дори за 6 врати. От подобно возило със смъкващ се покрив е помахвала и холандската кралица при разходките си сред народа", каза председателят на бургаския автомото клуб "Ретро" и организатор на атрактивната проява Димо Джамбазов.

Най-новият член на клуба е генерал от резерва, с прякор Кобрети, който ще се появи на парада с "Опел Олимпия". Иначе най-малкият участник – бебе на 4 месеца ще си прави компания с 80-годишни ветерани.

Ретро парадът в Бургас ще събере над 80 стари коли и мотори от цялата страна. Някои от тях ще бъдат показани пред публика за първи път. Изложението се организира за трета поредна година, със съдействието на община Бургас и е под надслова "Карай с мисъл" - призив за безопасно и отговорно шофиране.

Ретровозилата ще бъдат изложени от 10.00 часа на 10 юли пред Пантеона. Компетентно жури ще оцени достойнствата им в 14.00 часа. Ще бъдат раздадени купи и грамоти в различни категории: за най-малък и най-възрастен участник, най-стар автомобил, най-добър хот-рот, награда на публиката и др., след което всички антики ще потеглят на почетна обиколка из града.

Специално участие в парада ще вземат и членовете на бургаския мотоклуб "Морски братя", които ще покажат оригинални ретро мотори.

Очаква се сериозно присъствие и на дамите, притежателки на автомобили с история.