Руснаци купуват имоти в Сънито, оплакват се от строители

Въпреки това не спират оплакванията им за нередности при извършване на сделката с покупка на имот или със стопанисването на вече придобитото жилище. Жалбите се подават в бургаския офис на Асоциациата на рускоезичните собственици на недвижими имоти "Альоша". Тя е създадена преди три месеца и обединява 27 души. Членовете й притежават имоти по Северното и Южното ни Черноморие.

Целта на асоциацията е да защитава интересите на руските граждани, които придобиват недвижима собственост у нас. Най-честите оплаквания са, че не се извършва нужната поддържка на закупения от тях имот. Обикновено става въпрос за апартаменти, купени във ваканционни селища или апартхотели. За поддръжката собственикът заплаща такса. Срещу парите си обаче той не винаги получава качествено обслужване. Затова руснаците настояват и за смяна на управителите на тези селища, които са недобросъвестни.

Около 300 000 са руснаците и техните семейства, които имат собственост у нас. Това е провокирало и Александър Анисимов да учреди асоциацията, за да защитава интересите на своите сънародници в България, както и да спомага за културния обмен между двете държави.

Асоциацията, която има вече офис в Бургас, ще бъде представена официално в галерия "Неси" на 8-ми юли от 19.00 часа. Специален гост на вечерта е Владимир Доронин - руски актьор и бард. Той е у нас по покана на Валентина Шевчук. Тя живее от 14 години в Черноморец, където има къща. Валентина се запознала с Владимир по интернет и го поканила да гостува тук. "Тази вечер ще бъдем на концерта на Филип Киркоров в Летния театър на Бургас. Моето посещение и неговото участие съвпадат. Не знаех, че към мен има такъв интерес", каза Доронин.

"Руснаците харесват страната ви. За мен тя е втора родина. България ни привлича заради гостоприемството ви, няма езикова бариера. Спокойно е. Можеш да си оставиш имота без притеснение, че нещо ще му се случи, както аз правя поне веднъж в годината, когато пътувам до Москва", каза Валентина Шевчук.

"Идването на руснаците е като бяла птичка за нашата икономика. Това са хора, които трябва да приветстваме, че са избрали страната ни за място за живеене и за инвестиране", каза галеристката Неси Колева. Нейната галерия е домакин на музикалния спектакъл на Владимир Доронин, който ще събере живеещите по Южното Черноморие утре вечер.