DSC_5298

DSC_5298

С 10 дена по-рано откриха турсезона в Созопол Причината за промяната е, че в морското градче е старта на международната минна конференция, каза кметът на древния град Панайот Рейзи, минути преди официалното откриване на "Лято 2013 г.".DSC_5279 Според градоначалникът, с по-ранното откриване на сезона се засилват шансовете Созопол да стане център на конгресния туризъм в България. През есента тук ще бъде проведен международния конгрес на полицията.

Повече от 2 часа местни и гости на градчето, препълнили залата на читалище "Отец Пайсий" се насладиха на музикалния спектакъл "Идвам от древността - отивам в бъдещето".DSC_5311 Под светлините се изявявваха местни таланти  от деца  до по - достолепни екс морски офицери. Черешката на тортата бе експлозивното представяне на местния поп изпълнител Жан Шайтанов.DSC_5307
"Туристите да са повече от песъчинките на плажа, добър риболовен сезон и лека зима" пожела кметът на Созопол - Панайот Рейзи на своите съграждани за новия туристически сезон 2013 година. "Моята партия е Созопол и не се притеснявам от новата държавна политическа конюнктура, защото парите за проектите са европейски", отговори на въпрос на местен журналист кметът на община Созопол. DSC_5348
Той е убеден че това лято над 10-15% ще има ръст на туристи в градчето. Отново се връщат летовниците от бившите соц страни СССР, Полша, Унгария, Чехия.
Запазва се интересът на летовниците от Скандинавието.DSC_5405
Междувременно до броени дни в Археологическия музей ще бъде монтиран скелета на Вампира, открит миналата година и предизвикал фурор в света на археологията. Созополският Вампир ще бъде с лице, довери Рейзи.
На финала на откриването на сезона пищна заря освети небето над морския град.

Текст Божин Борисов

Снимки Лина Главинова