С еко акция почистиха защитени местности край Бургас към програма "LIFE+" на ЕС изпълняван от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Община Бургас.

Повече от 300 чувала с отпадъци събраха участниците в инициативата. В границите на почистените защитени територии преобладаваха отпадъците от пластмасови опаковки. Такива бяха предимно употребяваните в домакинството пластмасови бутилки, чаши, кутии и други. Изненадващо за всички бяха намерени и много части от стари автомобили. Завидно количество автомобилни гуми бяха изхвърлени в защитена местност "Пода", а части от стари плавателни съдове в защитена местност "Узунгерен". Сред „съкровищата” от стари и неупотребявани вещи, събрани по време на почистването, бяха сурвачка, пластмасови щайги, детско корито за баня, въжета, пластмасови плоскости, чували със строителни материали и други.

Изключително голям интерес проявиха бургазлии към организираната екоакция. Масовото им участие в нея даде възможност да бъдат почистени две защитени територии, а не една, както беше планирано предварително от БДЗП и Община Бургас. Днес защитените местности "Узунгерен" и "Пода" са едни по-добри места за живот за техните обитатели и по-привлекателни за техните посетители, благодарение на отделените  четири часа в почивния ден от всеки един от близо стотината участници в инициативата.

Към гражданите включили се в почистването се присъединиха и младите огнеборци от ОУ "Св. Княз Борис I", скаутите от Националната младежка скаутска организация в Бургас, ученици от екоклуб към ОУ "Найден Геров" и студенти от университета "Проф. д-р Асен Златаров".

Екоакцията беше част от събитията, които тази година се организираха в Бургас по повод кампанията "Часът на Земята 2011".