Енергийната общност ще бъде създадена, за да се изгради соларен парк върху покрива на басейна Арена ОЗК. Снимка Архив Черноморие-бг

Енергийната общност ще бъде създадена, за да се изгради соларен парк върху покрива на басейна Арена ОЗК. Снимка Архив Черноморие-бг

Само 10 заявления от хора от Бургас и страната да станат част от енергийната общност на Община Бургас са подадени към този момент. "Има желаещи да участват с различни суми, сред които и такива, които искат да инвестират по 500 лева. Разбира се има и двама желаещи, които искат да участват с максимума от 10 000 лева", така отговори на въпрос на "Черноморие" Чанка Коралска - зам.-кмет по строителство в Община Бургас.

Пилотният проект за създаване на енергийна общност в Бургас бе презентиран на 1-ви юни в рамките на инициативата "Дни на енергийната ефективност и зелената енергия". Проектът е разработен съвместно с "ЕнЕфект".

Енергийната общност ще инвестира 409 482 лева с ДДС за изграждане на соларен парк на покрива на басейна "Арена ОЗК". Община Бургас ще е втората община в страната, след Габрово, в която ще бъде реализиран проект за енергиен кооператив. Но капацитетът на този в Бургас е 3 пъти по-голям, както и размерът на инвестицията.

Енергийният кооператив в Бургас ще инвестира 410 000 лв. в соларен парк на Арена ОЗК

Участието в енергийната общност е доброволно и открито. Контролът ще се осъществява от страна на всички участници в него. Всеки, който инвестира средства в проекта ще има право на 1 глас без значение от размера на инвестицията му, която може да бъде в размер от 750 до 10 000 лева. Енергията, която ще се произвежда от панелите в соларния парк ще се консумира на място от басейна, на чийто покрив ще се намира инсталацията. Басейнът работи 12 месеца в годината, седем дни в седмица. Това прави и проектът рентабилен.

Процедурата е открита от юни. Засега не се явили нужните на брой кандидати, които да инвестират желаната сума и да участват така в създаването на енергийната общност.

"Предполагаме, че заради горещото време хората са на ваканционна вълна и интересът към проекта ще се увеличи по-нататък. Ще направим всичко възможно повече информация да стигне до хората", допълни Чанка Коралска.