Благодаря на ЕнЕфект, които бяха последователни при разработването на проекта, каза кметът на Бургас Димитър Николов (вторият отдясно наляво). Снимки Авторът

Благодаря на ЕнЕфект, които бяха последователни при разработването на проекта, каза кметът на Бургас Димитър Николов (вторият отдясно наляво). Снимки Авторът

Енергийният кооператив, който ще бъде създаден в Бургас, ще инвестира 409 482 лева с ДДС за изграждане на соларен парк на покрива на басейна "Арена ОЗК". Проектът бе представен пред жители на морския град в рамките на инициативата "Дни наенергийната ефективност и зелената енергия", които се проведоха в Бургас. Те се организират от "ЕнЕфект" съвместно с Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия" и Община Бургас.

Община Бургас ще е втората община в страната, след Габрово, в която ще бъде реализиран проект за енергиен кооператив. Но капацитетът на този в Бургас е 3 пъти по-голям, както и размерът на инвестицията.

"Това е възможност да покажен личен пример със сигурен консуматор на енергия. Това ще е пилотен проект за общината ни и със сигурност ще го надградим в други проекти. Благодаря на "ЕнЕфект", които бяха последователни в процеса на работа при разработването на проекта", каза при представянето му кметът на морската община Димитър Николов.

"В Габрово вече реализирахме проект за енергийна общност. Този в Бургас обаче е по-голям и финансовите му показатели са по-атрактивни. Той няма да ни направи богати финансово, но ще ни направи по-богати като общество", каза изпълнителният директор на "ЕнЕфект" Драгомир Цанев.

Участието в енергийната общност е доброволно и открито. Контролът ще се осъществява от страна на всички участници в него. Всеки, който инвестира средства в проекта ще има право на 1 глас без значение от размера на инвестицията му, която може да бъде в размер от 750 до 10 000 лева. Енергията, която ще се произвежда от панелите в соларния парк ще се консумира на място от басейна, на чийто покрив ще се намира инсталацията. Басейнът работи 12 месеца в годината, седем дни в седмица. Това прави и проектът рентабилен.

"Чрез директната консумация на произведената енергия няма да се плаща за използване на преносна мрежа, защото потреблението е на място", каза Станислав Андреев, който е работил по проекта в Габрово, както и консултира сега проекта в Бургас.

За соларния парк на "Арена ОЗК" е планирано да бъдат закупени и монтирани 956 панела по 440 W, 4 инвентори от по 100 kW. Разходите на година за експлоатация и поддръжка, в това число и за застраховката на панелите, възлиза на 8 900 лева.

Цената на произведената електроенергия е 130 лева на мегават часа. Всеки един от инвеститорите ще получава годишен дивидент в размер на 3% на базата на собствената си инвестиция.

След 10 години соларният парк ще остане собственост на Общината. Тя ще го експлоатира още 15 години. Продължителността на живот е планирана да бъде до 25 години.

За да стане факт енергийната общност в Бургас, трябва да има решение за нейното създаване от Общинския съвет. След това ще се премине към представянето на договора за участие. Планирано е средствата да бъдат събирани в периода юли - септември, а изграждането да стане факт от октомври до март 2025 година, когато трябва да бъде пусната в експлоатация.

Галерия