Самоосигуряващите се подават декларация до 20-ти февруари

Тя съдържа данни за осигуреното лице. Ако самоосигуряващите се сами внасят вноски за общо заболяване и майчинство, същата декларация се подава всеки месец до 10 дни след внасяне на осигурителните вноски.

 

От 1 януари коригирането на декларациите образец 6, в които се вписват дължимите осигурителни вноски и удържания авансово данък върху доходите от трудови правоотношения  на физическите лица, вече става в строго определен срок. За работодателите и осигурителите този срок за корекция е до края на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за подаване на декларацията. Това означава, че ако на 24 февруари осигурителят е изплатил трудовото възнаграждение и до края на същия месец е подал декларацията образец 6, корекциите по нея могат се правят не по-късно от края на март. До началото на тази година декларация образец 6 се коригираше без ограничение в срока, след изрично указание от НАП.

От тази година работодателите и осигурителите, клоновете и поделенията, които имат месечно повече от 40 осигурени лица подават декларации образци № 1, 3 и 6 само по интернет, с електронен подпис.

30 април е крайният срок, в който всички самоосигуряващи се подават еднократно в годината декларация образец № 6 за задълженията си за социално и здравно осигуряване. Това е и срокът, в който са задължени да представят Справката за окончателния размер на осигурителния доход за съответната година (Таблици №1 и №2). Тази справка е част от годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица. За самоосигуряващите се лица срокът за корекция на декларация образец 6 е до изтичането на срока на подаването им.

Глобите за неподаване на осигурителни декларации в срок са 50 до 500 лв. за всеки отделен случай, а при повторно нарушение - от 500 до 2000 лв., или с имуществена санкция за едноличните търговци и юридическите лица в размер от 500 до 5000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.