Стефани Кирякова мина през шпалир от моряци на площад Атанас Сиреков. Снимки Черноморие-бг

Стефани Кирякова мина през шпалир от моряци на площад Атанас Сиреков. Снимки Черноморие-бг

Със златно колие с петте олимпийски кръга посрещнаха олимпийската шампионка с националния отбор на България по художествена гимнастика от Токио 2020 - Стефани Кирякова. Подаръкът бе връчен от спортен клуб по художествена гимнастика "Черноморец" - Бургас, в който бургазлийката прави своите първи стъпки в този красив спорт.

Специална церемония, организирана от Община Бургас, събра жители на морския град на площад "Атанас Сиреков", за да поздравят златната медалистка от игрите в Япония. Стефани Кирякова мина покрай шпалир от моряци от Военноморска база "Бургас" под музиката на Духовия оркестър и бе посрещната с цветя от кмета на Бургас Димитър Николов. Тя бе придружена от Ани Бошева - председател на СКХГ "Черноморец", от личната треньорка Мария Калангерова и нейните родители - Бойка и Радослав Кирякови.

Ани Бошева, която открива Стефани Кирякова за художествената гимнастика, не скри вълнението си от спечелването на златния олимпийски медал. Тя не спести благодарности за подкрепата към СКХГ "Черноморец" към кмета Димитър Николов, към председателя на Спортната комисия в ОбС - Бургас Йордан Георгиев, към Веселина Девеждиева - началник отдел "Спорт" в Община Бургас.

Ани Бошева, треньорката на Стефани Кирякова: Мечтата ми се сбъдна

"Това е исторически златен медал. Стефани ще бъде последвана от много бургаски деца. Пожелавам и на Вас да изпитате такава емоция. Поклон Стефани, за твоето трудолюбие, за мъжествения дух. Не трепна, не предаде отбора", сподели Ани Бошева.

Така Бургас за породен път записва името си със златни букви в историята на българския спорт - с първия златен олимпийски медал по художествена гимнастика на Стефани Кирякова, след Никола Станчев - първият българин спечелин олимписко злато по борба и Георги Костадинов - първият български олимпийски шампион по бокс.

"Победата е наша. Победата е за България. Често ме питат: "Каква е тайната на успеха на Стефани?" Тайната е във възпитанието в християнските и библейските ценности, вяра в Господ. Пътят не беше лесен до олимпиадата. Всички минахме през огромни изпитания, но вярата ни в Христос ни укрепваше. Победата се случи. Да вървим напред с вярата, надеждата и любовта. Да постоянстваме и Бог ще бъде с нас!", сподели развълнуван бащата на Стефани Кирякова - Радослав Киряков.

"Тайната ли? Поверих моя път на Господа, трудих се и вярвах! Всичко останало го направи Той (Псалом 37:5). Обичам Ви, Бургас!", това написа развълнуваната олимпийска шампионка по художествена гимнастика на транспарант.

Златната Стефани подари талисмана от игрите в Токио на кмета на Бургас

Галерия