Съветниците от групата на КОД - Български възход вече са изпратили предложенията си. Снимка Авторът

Съветниците от групата на КОД - Български възход вече са изпратили предложенията си. Снимка Авторът

Бургаските общински съветници от групата на "КОД - Български възход" искат промяна в три закона. Те са изпратили своите предложения до Националната асоциация на председатели на общински съвети. Предложенията, които ще бъдат събрани от цялата страна, ще бъдат обобщени и след формирането на работни групи трябва да бъдат внесени за разглеждане и евентуално гласуване в Народното събрание.

Едната промяна касае Закона за административното и териториално устройство. Съветниците предлагат да се намали броя на жителите на общините от 300 000 на 200 000, за да може на повече места в страната да се избират пряко районни кметове. Сега това става само в София, Варна и Пловдив, тъй като прагът за това в момента е 300 000 души. "Населението на страната е намаляло с 2 млн. души и затова считаме, че е правилно да се направи и корекция в закона", коментира общинският съветник Стоян Грозев ("Български възход"). Той бе един от инициаторите за промяна, така че жителите на община Бургас да могат, освен кмет на община, да избират директно и районни кметове.

На свое заседание от 30-ти април 2019 година Общинският съвет на Бургас тогава реши, че избираеми районни кметове няма да има.

Районни кметове в Бургас засега няма да има

Пет години по-късно темата отново е на дневен ред, като този път съветниците от морския град ще търсят подкрепа за законодателни промени на национално ниво чрез Националната асоциация на председатели на общински съвети.

Другите две предложения на съветниците от "КОД - Български възход" касаят Закона за местното самоуправление и местната власт и Закона за движение по пътищата. Чрез първото предложение те ще се опитат да въведат срок от 3 години за изпълнение на решение на ОбС, а чрез второто - да се даде възможност в пикови часове водачи да ползват бус лентите, които в момента са предназначени за движение само на автобуси от градския транспорт. Въпреки забраната, шофьори на автомобили и камиони масово я нарушават и карат в бус лентата, за да избегнат задръстванията, които се образуват преди завоя за стадион "Черноморец".