СДС: 15 септември да е ден за размисъл Според сините 15 септември е най-вълнуващият ден за българското училище, особено за първокласниците и техните родители. От партията изразиха своята удовлетвореност, че бургаските ученици ще посрещнат този ден в ремонтирани и приветливи класни стаи и въпреки кризисните времена благодарение на заслугите на Община Бургас.

СДС-Бургас обаче с тревога следи спада на грамотността у нас, което има своите последици – трудно намиране на работа, изолация от обществото, намаляване на шансовете за достоен живот. Според последните проучвания на Държавната агенция за младежта и спорта около 120 000 млади българи са неграмотни. Тези младежи не могат да работят с компютър, не могат да пишат и смятат и не говорят добре български език, показват още данните от проучванията. Според същото проучване безработицата сред младите висшисти е едва 1,4 на сто. Трайно незаети обаче са 55 процента от младежите с основно образование.
Достъпното и качествено образование на всички нива трябва да бъде ключов приоритет в политиката за развитие на младите хора в България.

"Нека на 15 септември стане не само да празнуваме – а да отворим книга, да си припомним вечните мъдрости, да поговорим с децата си за важния път, който ги очаква – пътят на знанието, на науката, на просвещението", призоваха от синята партия.