СДС Бургас предлага 200 000 лева за ин витро Тревожен е и фактът на снижаване възрастовата граница сред жените, които не могат да се сдобият с дете по естествен биологичен път.

"Населението на Бургас е сред водещите в България по този показател, поради много причини – екологични замърсявания, ниска степен на информираност и профилактика на заболяванията и др. Отрицателният демографски прираст и скъпите процедури по ин витро ни мотивират да направим това предложение", категоричен е общинският съветник от СДС Вълчо Чолаков.

"Това предложение е продължение на установената практика в политиката на СДС за подпомагане на двойки с репрудуктивни проблеми. В началото на годината СДС предложи в новия бюджет на Бургас да бъдат заложени 100 000 лева за финансиране на процедури по ин витро. По наше настояване в бюджет 2009 бяха заложени 200 000 лева, които вече са раздадени над 100 семейства", коментира общинският председател на СДС-Бургас Константин Райков.

Съгласно Правилника за финансово подпомагане на процедури ин-витро на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми, живущи на територията на Община Бургас, средствата за финансово подпомагане на процедурите се гласуват всяка календарна година с Бюджета на Община Бургас.

Предложението на сините ще помогне на много семейства в морския град да получат средства за необходимата процедура.

Чрез тази инициатива сините в Бургас помагат на местно ниво да се решава демографския проблем на страната ни, но от централата на СДС в морския град са категорични, че за решаването на този проблем  трябва да работят всички.