СДС с акция: "Бургазлии срещу ГМО"

Сините ще инициират и подписка "Бургазлии срещу ГМО", която ще връчат на председателя на парламента Цецка Цачева. "Очакваме законодателят да вземе правилно решение и да не допусне генно модифицираните организми да залеят българския пазар", сподели председателят на местната организация Вълчо Чолаков.

 

От СДС предлагат и промени в Закона за храните, свързани с ГМО. От партията настояват обозначението върху всеки продукт, съдържащ генно модифицирани организми, да се отбелязва върху опаковката с размер, не по-малък от 20 процента от нея и продажбата на храни, съдържащи ГМО, да става на отделни, ясно обозначени търговски площи.

СДС се обяви и за пълна забрана на производството на детски храни с ГМО, както и на разпространението и продажбата на хранителни продукти с ГМО около детски градини и училища.

Председателят на партията Мартин Димитров заяви пред медиите преди дни, че  СДС иска да инициира общоевропейски дебат за влиянието на тези организми върху човешкото здраве, а Европейската комисия трябва да финансира мащабни изследвания по въпроса.