Седесари почистват терена за паметник на Никола Станчев

Теренът се намира в центъра на родното му село Твърдица. Дъждовното време не спря седесарите, които заедно със съселяни, роднини и приятели на легендарния борец почистиха терена, извадиха старите бордюри и положиха нови.

Паметникът ще бъде в центъра на селото, на мястото, където преди 54 години борецът триумфално е посрещнат от своето семейство и съселяни.

На 11 септември мъжът, прославил България на олимпиадата в Мелбърн през 1956 г., щеше да навърши 80 години. Той обаче не доживя своя юбилей, нито новата къща, която бе построена за Никола Станчев също по инициатива на синята партия. До края на живота си шампионът живя в една стая.

"Никола не беше богат, но имаше богата душа. Който е дошъл при него, на всеки е помогнал, дори да нямаше пари и пак помагаше. Паметникът му е и утеха и болка за мен, той ще остане за вечни времена да напомня на поколенията кой е бил и какво е сторил за България", каза съпругата на легендарния борец - Елена Станчева.

За да не се забравя животът и приносът на Никола Станчев към историята на българския спорт, стартира кампанията за изграждане на паметник в негова чест. Тя е подета от Инициативен комитет, председателстван от кмета на Твърдица Сотир Йовчев. В комитета  участват още синът и съпругата на бореца Иван и Елена Станчеви, както и архитект Малина Антова, дарила идейния проект за паметника. Целта на Инициативния комитет е да събере малки по размер дарения, но от възможно повече хора, за да увековечат именития българин.

До вторник мястото ще бъде електрифицирано, за да се осигури осветление за паметника. Електрифицирането, трудът, строителните материали – бордюрите и  озеленяването са безвъзмездно дарение от частни фирми, съпричастни с каузата. Остава единствено да се постави и самият монумент, за чието изграждане са нужни още средства. Кампанията по набиране на дарения продължава, докато се събере сумата от 45 000 лв. От Инициативният комитет се надяват паметникът да бъде построен до следващия септември.

Банковата сметка, по която се набират средства за паметника е:

IBAN: BG87BPB179374018659101 BGN

BIC: BPBIBGSF

Иван Николов Станчев