Семир Абумелих ще гладува заради здравна наредба Абумелих е собственик на МБАЛ "Дева Мария" в бургаския квартал "Ветрен". Според Абумелих коментира, че 95% от съществуващите здравни заведения са част от държавния сектор и изостават технологично и професионално спрямо частните си конкуренти, които са общо 5%.

По силата на обсъжданите промени в наредбата, болници, които не са работили през цялата 2009 год., няма да бъдат допуснати в бъдещата „здравна карта”, т.е няма да подпишат договор със Здравната каса.

МБАЛ "Дева Мария" беше открита на 28 август 2009 год и влиза под действието на ограничителния режим.

"Ако държавата е решила административно да национализира болницата, за да си проведе здравната политика, ние нямаме нищо против, но искаме да бъде оценена болницата и да ни се заплати", заяви в жалба, изпратена до премиера Бойко Борисов и до всички институции Абумелих. Мениджърът на частното здравно заведение припомни, че е инвестирал 8 млн. лв. в своя проект, който може да фалира заради чиновниците бюрократи в Министерството на здравеопазването.

Реформата убива – категоричен е Семир Абумелих. Един от най-дейните членове на ГЕРБ Бургас се закани да "измете" чиновниците от ресорното министерство, които явно лобират в полза на нечии интереси.

Адвокатите на здравния мениджър са му дали гаранция, че ще спечели безапелационно евентуално дело срещу промените в наредбата, но за срок от година година и половина.

Дотогава обаче нашата болница и новооткритите частни болници вече ще са унищожени, а никой инвеститор няма да посмее да открие ново здравно заведение – предрече Абумелих.