Сградите с паспорти до края на 2011 година

- предимно училища и детски градини. Предстои издаването и на паспорти на Младежкия културен център, на Казиното, след неговата реконструкция. В тези паспорти ще бъдат отбелязани техническите характеристики на сградите, ремонти, поддръжка, експлоатация и други. За да бъдат издадени такива документи на един блок например, живеещите в него трябва да поискат да им бъде направена експертна оценка от специалист.

 

"Повечето хората смятат, че някой друг трябва да решава проблемите на жилищните сгради, в които живеят, но това не е така. Като собственици или съсобственици, те следва сами да носят отговорност за тяхното състояние и поддръжка", каза общественият посредник Таньо Атанасов. Той презентира информационната кампания, инициирана от него и общинска администрация касаеща този процес.

4 500 екземпляра от Наредба N 5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за техническите паспорти на строежите ще бъдат предоставени на териториалните дирекции в Бургас в помощ на управителите и собствениците на жилища. Справка за регистрацията на етажната собственост към днешна дата показва положителна тенденция за повишаване на броя регистрирани сгради - от месец юни т.г. досега той се е вдигнал двойно. Към момента 43,35 % или близо половината от всички сгради в общината са регистрирани.