Шефът на бургаската МБАЛ подкрепя реформата

"Противно на твърденията, че сега не е време за реформи и за крути мерки, вече има достатъчно примери, които говорят обратното. Един от тях е примерът с бургаската болница, която започна да излиза от огромната задлъжнялост, успя да открие нови отделения дори в условия на криза, а заплащането на лекарите бе увеличено и в някои звена достигна до 1400 лв.", каза шефът на болницата доц. д-р Стефан Станчев.

 

Според ръководството на МБАЛ-Бургас АД протестите на общопрактикуващите лекари биха напрегнали излишно обстановката и биха създали значителни неудобства на пациентите, още повече, че правителството има воля да преговаря и да изпълни исканията на общопрактикуващите лекари.

"Призовавам колегите към разумни и премерени действия, защото част от исканията им вече се изпълняват. Едно от тях е "правителството на България да започне всеобхватна реформа на системата на здравеопазването, като се довери на най-добрите европейски практики, чрез последователни нормативни, времеви и финансови стъпки, съгласувайки стратегията с възможно голям брой институции и организации". Тази реформа вече е започнала, още повече, че Министерството на здравеопазването започна и работа по европейски проекти, целящи да издигнат нивото на медицинските услуги в страната ни до тези в международно признатите европейски клиники", добави още доц. Станчев.

Той припомни, че Управителният съвет на Българския лекарски съюз на свое заседание в края на февруари също излезе със становище, че промените в здравеопазването са наложителни.