Mostika

Mostika

Ще строим пътища по холандска технология

"Powercem Technologies b.v.", която презентира продуктите си пред хора от бранша в Бургас. Продуктите се използват за студено рециклиране, производство на бетони с изключителни качества и значително, допринасят за устойчиво развитие на околната среда. Продуктите са патентовани в целия свят и са на пазара повече от 15 години.big_site

Използвани са в много страни по света - Холандия, Германия, Чехия,  Хърватска, Великобритания, Ирландия, Южна и Централна Африка, Русия и България. Навлизат в САЩ, Бразилия, Индия, Китай, както и в много Арабски страни. В Канада и Мексико, вече са въведени като индустриален стандарт в строителството,  след като специалисти установили, че конструкциите изградени с  Powercem, оцеляват без никакви последствия след природни бедствия, за разлика от традиционно изградените. През май тази година се очаква ЮНЕСКО да публикува, след обстойно проучване, доклад, в който препоръчва използването на тези продукти в територии, предразположени към наводнения и свлачища.

Уникалното при тях е, че те са нано добавки, които променят процеса на хидратация на цимента на микро ниво, като изграждат решетка от игловидни кристали. Те се вплитат един в друг и много здраво свързват материала, в който протича този процес. Така превръщат във висококачествени  строителни материали неща, считани за негодни за строителство - пръст, тиня, почва с високо съдържание на органика, глина, много фини пясъци и други. Идеята е да се използва това, което има на мястото на строителството, и от него да се изгради здрава и трайна конструкция.  По този начин се намалят разходите за транспорт, нови строителни материали, извозване на негодните такива, и изключително много се намаляватт емисиите на CO2 (въглероден двуокис). Така те имат огромно въздействие върху устойчивото развитие на околната среда.

Къде намират приложение?no_asphalt

Стабилизиране на улици и пътища. Стабилизираната настилка е хидрофобна и не образува пукнатини. Поради това устоява на водна ерозия и на циклите замръзване-размръзяване.

При стабилизиране с "Пауърцем" значително се намалява употребата на асфалт и битум, като в редица случаи те не са необходими въобще.

Намалява се дебелината (съответно и теглото) на пътната конструкция, което прави строителството на пътища върху терени с ниска носимоспособност (заблатени места, пясък, глинести и тинести почви) много по-бързо и евтино. Единственото, което трябва да се достави на обекта освен местната почва е цимент и вода.

Продуктите имат множество приложения в крайбрежни райони, за кейови стени и мостове. Водата и солите не могат да проникнат в бетона, третиран с продуктите ни. Съответно не могат да достигнат  арматурата и да я корозират. Използването на този продукт е едно от най-добрите решения, което може да се използва за поправката на Мостика в Бургас, както и на други крайбрежни съоръжения.

Продуктите предлагат многобройни възможности за третиране на твърди отпадъци, замърсени почви, утайки и други подобни. С тяхна помощ всичко това се превръща в качествен строителен материал, който не застрашава околната среда и здравето на хората.