Симпозиумът по скулптура събира 8 автори в Бургас

Официалното откриване на пленера е 16 септември от 10.00 часа.

30 проекта се съревноваваха за участие в престижния симпозиум. Оценяването на предложенията се извърши от 5-членно експертно жури, което допусна 8 творци до участие в тазгодишното издание на пленера. Това са произведенията на скулпторите Кунчо Кунчев - "Древен силует", проф. Иван Славов - "Контрасти", Николай Коев - "Развитие", Георги Донов - "Риба", Милена Младенова - "Човекоптици", Живко Седларски, Радостин Дамасков - "Венера от морето" и италианският скулптор Джозепе Страно - "Scagle".

Проектите бяха оценявани на базата на представен от авторите пластичен проект, писмено защитена авторска идея, творческа автобиография и попълнени формуляри за участие. Критериите, които членовете на журито са следвали при своя подбор са начин на представяне, ситуиране и връзка с парковата и градинска среда, биография на автора и участия в други симпозиуми по скулптура.

Камъкът, с който ще работят авторите, е врачански варовик и се предоставя от Община Бургас. Съгласно регламента създадените по време на пленера скулптури остават собственост на Общината. Идеята е те да бъдат използвани за естетическо обогатяване на парковата и градска среда на Бургас.

Международният скулптурен симпозиум се организира съвместно от Община Бургас, Министерство на културата и Съюза на българските художници.