Сираци намериха дом в защитено жилище

Той се финансира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Той е с продължителност до 31-ви март 2011-та година.

 

 

В жилището в момента живеят пет момичета и момчета, навършили 18 години. Едните идват от бургаския интернат "Александър Георгиев-Коджакафалията", другите от дома в карнобатското село Искра. Единственото условие, по което са избирани е да нямат живи биологични родители. Както изисква проекта те са пълнолетни. В защитеното жилище те получават дом, грижи и закрила. С тях ще работят социални работници, трудотерапевт, психолог, медицинска сестра. Очаква се към сегашните 5 обитатели на дома да се присъединят още три, тъй като капацитетът на жилището е за 8 младежи.

Целта на проекта е напускащите социалните домове да намерят тук временен дом, където да придобият нужните умения за работа и да се интегрират в обществото. След като се установят на работа и започнат да се издържат, те ще напуснат дома и на тяхно място ще дойдат други деца с увреждания, които имат същите нужди. По време на престоя си тук младежите ще се учат да поддържат хигиената, да планират бюджета за домакинството, да пазаруват, готвят, да водят здравословен начин на живот. Освен придобиване на професионални умения те ще се завършат и средното си образование във Вечерната гимназия.

Къщата, която е превърната в защитено жилище и предоставена от община Бургас. Тя е ремонтирана основно със средства по програма "Красива България". Основно е подменена ВиК канализацията, ел мрежата, стаите са ремонтирани и обзаведени с нови мебели, кухнята е оборудвана с нужните уреди, за да се създадат условия близки до домашните.

Стремежът на сдружението е, след като изтече срока на проекта това жилище да продължи да работи, но вече с пари от държавата. Задействана е процедурата по кандидатстване за държавно делегиране на дейността.

Отец Борис Беров отслужи днес водосвет за здраве на работещите и живеещите в дома. Прерязана бе и лентата, с което официално бе открито жилището, което функционира от април т.г.