Скачат за Светия кръст и в Бургас Честванията за Йордановден по традиция ще започнат в 8.30 часа с празнична Света литургия в катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий".

Ритуалът по благославяне на бойните знамена на българското войнство от Военен гарнизон – Бургас и тържественият молебен за здраве ще бъдат извършени от 11.00 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий".

Веднага след това от 11.15 часа ще започне и литийното шествие за Спасяването на Светия кръст, което ще премине по маршрута – храм "Св. Св. Кирил и Методий" - ул. "Славянска" - ул. "Лермонтов" - ул. "Богориди" – "Гъбката" - паметника на Моряка – Мостика, където от 11.45 часа стартира традиционния ритуал.

Куражлиите, които желаят да вземат участие в надпреварата тази година, трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва на 6 януари от 10.00 до 11.00 часа на Мостика само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

С венци и цветя на 6 януари ще бъде отбелязана и 163 – та годишнина от рождението на поета и революционер Христо Ботев. Тържественият ритуал ще бъде отслужен от 12.00 часа пред паметника на Ботев в Морската градина на Бургас.