Скандалите не подминаха и "Бургас и морето"

Не е възможно всички да са щастливи. Това заяви Даниела Кузманова - консултант на тазгодишното издание на "Бургас и морето". Тази година той няма да има конкурсен характер, а една гала вечер, на която ще прозвучат 16 песни, печелили първа награда на журито и наградата на публиката от създаването му до 2009-та година.

 

"Желанието ни беше един изпълнител да не пее повече от една песен, защото щеше тази вечер да се превърне в негов рецитал", обясни подбора Даниела Кузманова. Галата трябва да обедини песните на 4 поколения, които ще прозвучат в нов аранжимент направен от Александър Бръзицов и Румен Бояджиев-син. "Не ми е неудобно да поканя сина си (Румен Бояджиев-син б.а.), защото той е възпитаник на Александър Бръзицов. Много ми е удобно, че единият ми е приятел, а другият - син, защото те са творци и бях убедена, че ще се справят и мога да разчитам на тях", така Даниела Кузманова коментира участието на сина си в организацията на "Бургас и морето".

"Не минава конкурс без нищо да се случи. Скандалите са част от пейзажа не само на "Бургас и морето". Накрая всичко се забравя, но остават хубавите песни. Аз се застъпих за някои от тези песни, Даниела не ми се сърди за това", каза Стефан Диомов - ръководител на оркестър "Горещ пясък". 12 години от неговата творческа дейност са свързани с този конкурс след възстановяването му.

"Тазгодишното издание не е безсилие да се намерят хубави песни. "Бургас и морето" е бил и ще бъде шлагерен фестивал в най-добрия смисъл. Важното е догодина да знаем, какви песни търсим", каза композиторът Руслан Карагьозов.

Фестивалът ще събере автори и изпълнители от няколко поколения на 31-ви юли в Летния театър на Бургас. На сцената отново ще се качат Мустафа Чаушев, Галя Ичеренска, "Тоника", Панайот Панайотов, "Тоника", Пламен Ставрев, Тодор Георгиев и други. Водещи на спектакъла ще бъдат Камелия Воче и Иван Лечев.

Бюджетът на "Бургас и морето" тази година е 190 000 лева. За сравнение с изданието от миналата година той е намален с 50 000 лева. Тогава в сумата влизаше наградния фонд и конкурст бе в две вечери.