Key

Key

Скандално: Дадоха разрешение на опасни лодки и кораби да превозват хора

и превоз на хора (лодки за разходки по Камчия), подпечатан от директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна.

Сигналът за нарушението е изпратен до министъра на околната среда и водите Нона Караджова, РИОСВ – Варна, и Районната прокуратура. Той бе входиран днес от адвокат Константин Парчев, чрез корабособственици и капитани, опериращи във водите на река Камчия.
Чрез сигналът се настоява компетентните органи да извършат проверка, как официални документи, издадени от длъжностни лица в съответното им качество, са издавани разрешения за плаване за няколко плавателни съда, собственост на едно лице. Директорът на РИОСВ – Варна, е издал подобни документи за превоз на хора чрез плавателни съдове, които не са в изправност от години – единият е горял, другият е без двигатели и не са на вода. Предполагаме, че той е бил подведен, тъй като служители на въпросната администрация не са направили проверка на място, а работят единствено по документи, което е порочна административна практика чрез представени документи с невярно съдържание. Издадено е разрешение за плаване на катамаран, който никога не се е появявал по водите на река Камчия и не е ясно дали въобще съществува. При положение, че проблемните плавателни съдове са очевидно и в немореходно състояние, за което прилагаме и снимки, не е ясно какъв документ за шум са представили на вниманието на директора на РИОСВ – Варна, както и как са минали преглед без двигатели, винтови и оборудване, пише адвокат Парчев.
Плаването по река Камчия е опасно от гледна точка на силните течения и подводните дървета и други предмети, и се налага да бъде извършвано от опитни капитани с управлявани от тях безопасни съдове. Освен това директора на РИОСВ – Варна, не е взел под внимание, че съгласно действащото законодателство е необходимо всеки плавателен съд да има свой пристан със съответния капацитет, а очевидно е че броят на въпросните съдове в немореходно състояние, както и тези които са на вода са повече от колкото броя на стоянките.
Въпросните плавателни съдове са включени и в графика за плаване от 01.05.2012 – 31.10.2012г., утвърден от РИОСВ - Варна, което показва, че е налице и пълна административна некомпетентност, която нарушава правата на легитимните корабособственици, които заплащат наем за пристан, както и целогодишни застраховки, а някои от тях са назначили и капитани на заплата, завършва адвокат Константин Парчев.

Днес+