"Сладкопойна чучулига" събира таланти за 27-ми път Съорганизатори на фестивала са Съюза на българските композитори и БНР. Тази година детският музикален празник празнува 30 години от своето първо издание. По този повод освен конкурсните песни, организаторите са включили в концертната вечер и букет от незабравими детски песни, създадени в историята на фестивала - познати и обичани от поколения българи.

 

Концертът ще започне в 20.30 часа на 5-ти юли в Летния театър на Бургас. Още от 18.00 часа в района около театъра децата – участници и гости на спектакъла, ще могат да участват в организирани за тях занимателни игри и ателиета по изящни и приложни изкуства.

Традиционно песните в "Сладкопойна чучулига" ще бъдат изпълнени от солистите и вокалните групи на детски хор "Милка Стоева" към Младежки културен център - Бургас. На сцената ще се качат и тазгодишните носители на специалната награда от конкурса за изпълнители, провеждан също под шапката на "Сладкопойна чучулига" - вокален квартет "Розов свят" от Стара Загора и младата бургаска изпълнителка Кристина Дончева.

Съгласно регламента на конкурса, в рамките на фестивалната вечер на "Сладкопойна чучулига" ще бъдат представени 11 нови, незвучали досега детски песни. Жури от утвърдени музикални професионалисти с председател Виктор Чучков ще определи трите най-добри от тях. Независимо детско жури ще излъчи своя фаворит отделно от експертната класация. Ще бъде присъдена и традиционната за фестивала награда на името на композитора Иван Пантелеев.

Тази година за участие в конкурса бяха подадени над 40 песни. В началото на месец април комисия, съставена от авторитетни експерти в областта на композирането и аранжимента на музика за деца, избра своите 11 фаворита, водена от критерии като: съвременно звучене на песните; съобразеност с гласовите възможности на децата; доколко текстовете отразяват актуални за детската възраст теми.

Националният конкурс за детска песен "Сладкопойна чучулига" е най-престижното състезание за български песни за деца у нас и единственото, което продуцира нови детски песни. Първото му издание е през 1980 г. по идея на видния бургаски композитор Иван Пантелеев. Поради прекъсване в 30-годишната си история, тази година конкурсът ще отбележи своето 27-мо издание. През годините в "Сладкопойна чучулига" са взели участие повече от 100 автори, създали над 400 песни за деца.