Петър Москов (вдясно) дойде в Бургас за учредяване на структурата на КОД, съставена от бивши седесари. Снимка Архив Черноморие-бг

Петър Москов (вдясно) дойде в Бургас за учредяване на структурата на КОД, съставена от бивши седесари. Снимка Архив Черноморие-бг

След девет години сините отново се върнаха в управлението на Община Бургас. Няколко години, след като Костадин Марков - бивш заместник-кмет по строителство в морската община напусна, за да стане депутат, от редиците на бившите седесари излиза новият зам.-кмет в екипа на Димитър Николов.

През 2007 година, когато Николов спечели първия си мандат като кмет на Бургас той взе в екипа си Костадин Марков, с който бяха съпартийци в СДС преди Николов да напусне и да стане член на ГЕРБ. Те работиха заедно до 2014 година, когато Марков стана народен представител в 43-то Народно събрание. През годините, още преди ГЕРБ да се коалират официално със СДС, седесарите под различна форма, в това число и като част от Реформаторския блок, имаха свои представители в Общинския съвет на Бургас. През цялото това време подкрепяха политиките на Димитър Николов, не без да защитят интересите си.

През 2015 година Реформаторския блок вкара двама съветници в ОбС Бургас. Още тогава Станимир Апостолов стана заместник-председател на местния парламент в Бургас. Четири години по-късно, когато СДС вкара отново двама съветници, Апостолов бе преизбран за зам.-председател на ОбС.

На изборите през април тази година Станимир Апостолов вече бе водач на листата на КОД. Партията с председател Петър Москов успя да спечели едва 706 гласа във Втори Многомантаден избирателен район Бургас.

В края на юли една не малка част от СДС се преляха в КОД и създадоха местната структура - в това число Станимир Апостол, Костадин Марков, Вълчо Чолаков, Тошко Иванов и други. Тогава от КОД обявиха, че се водят разговори, но на този етап няма да подкрепят досегашния кмет и кандидат за нов мандат Димитър Николов. Обявеното решението тогава е било явен политически ход, както става ясно от резкия завой след изборите и влизането на Апостолов в администрацията днес.

Бившите седесари, сега членове на КОД, се явиха на местните избори на 29-ти октомври със самостоятелна листа, водена от Станимир Апостолов. Те успяха да получат 3 034 гласа, които им стигнаха за 3 мандата. Малко преди да положат клетва тримата от КОД обявиха, че правят група заедно с тримата от "Български възход".

Два дни, след като новият ОбС и кметът Димитър Николов положиха клетва, бяха направени и първите рокади в общинска администрация. Едната от които е смяната на Красимир Стойчев със Станимир Апостолов.

Запознати с местната политика са сигурни, че ще има изненади и при сфоримирането на състава на постоянните комисии в ОбС и че те отново ще бъдат свързани с Костадин Марков и бившите седесераи, сега членове на КОД.