В основата на безплатният тур е Георги Георгиев. Снимка Лина Главинова

В основата на безплатният тур е Георги Георгиев. Снимка Лина Главинова

След София, Пловдив и Варна и безплатният пешеходен тур в Бургас набира скорост. Идеята за него е на бургазлията Георги Георгиев, който успява да увлече след себе си съмишленици, готови без заплащане да показват на чужденците красотите на морския град и да разказват увлекателно историята му.

Пешеходната обиколка започва в 10.00 часа всяка сутрин от Часовника и обхваща по-важните забележителности на града - музеи, галерии, църкви, "Морското казино". Турът се провежда след предварителна заявка на сайт или на страницата на Георги и приятелите му в социалната мрежа. В обиколката се включват туристи, които за първи път посещеват Бургас. "Имаше един австралиец, който е решил да обиколи Европа и първата му спирка на Стария континент беше Бургас", разказа Георги Георгиев.

Докато показва забележителностите на града, Георги им разказва непознати за тях истории, свързани с миналото. "Туристите се интересуват основно от нашите храмове и религията ни. И не пропускат да прекрачат прага на църквите, които им показваме", споделя младежът. За да реализира безплатните обиколки на Бургас той получил подкрепата на Георги Нончев, който е един от създателите на пешеходния тур в София. А в Бургас на Георги помагат - Маргарита Жекова, Хани Синно и Тодор Костов.

"Безплатният пешеходен тур е едно предизвикателство за мен. Искам в бъдеще, след като завърша универистите, да се занимавам с бизнес и това начинание ще ми помогне много", убеден е Георги, който от есента ще бъди първи курс в Американския университет в Благоевград. Дотогава обаче ще разхожда чужденците, които искат да разгледат родния му град. А на раздяла доволните остават и бакшиш, каквато е практиката по света. И поемат към Морската градина или някой капан, за да хапнат цаца, пържени картофи и да пият бира, както правят бургазлии.