Zima3

Zima3

Следят техниката за чистене на снега с GPS

ще бъдат разширени, като екипите ще работят на терен, за да имат преки наблюдения върху работата на фирмите, избрани да поддържат уличната мрежа в зимни условия. Новата организация стана факт със заповед на кмета Иван Портних.

Досега тези комисии се състояха от двама души, а вече за всеки район  в тях ще има представител на районното кметство, на дирекциите "Инженерна инфраструктура и благоустрояване", "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" и на общинско предприятие "Инвестиционна политика". Тези комисии ще следят не само за почистването на пътните артерии, а и за състоянието на районите около спирките и подлезите.

С цел адекватна реакция при снеговалеж, представители на общинската администрация днес направиха поредна среща с фирмите, отговарящи за снегопочистването на територията на Варна. Ново изискване към тях е да предават документите си за извършените дейности по почистването до дни след тяхното извършване с цел по-добра отчетност на работата им.

Цялата налична техника на фирмите е включена в GPS система, която се проследява от общината. Всяка фирма разполага с оперативен план за работа при зимни условия и с график за дежурства на ръководителите и водачите на МПС за целия зимен период. Всички фирми имат осигурено минимално изискуемо количество необходими инертни материали и химически вещества за обработка на пътните платна.

Изпълнители на обществена поръчка с предмет "Поддържане на уличната мрежа, общинските пътища и участъците от републиканските пътища в района на община Варна при зимни условия за сезон 2013-2014" са:

"Инжстройинженеринг" ЕООД – район "Владислав Варненчик", кметство Казашко и кметство Тополи, ДЗЗД "Зебра Варна" – район Аспарухово, кметство Звездица и кметство Константиново, ДДЗ "Варна Строй 2012" – район "Младост", кметство Каменар, ДЗЗД "Обединение АБ Варна" – район Одесос, "Хидрострой" АД – район Приморски.

Към момента фирмите разполагат с осолен пясък  изсушен – 50 тона, магнезиева луга – 80 тона, разсол за пътищата – 30 тона, сол техническа – 15 тона, калциев дихлорид – 2 тона.

Всички дружества показаха в наличност по-големи от изискуемите количества материали, както и специализирана техника.