DSC_1497

DSC_1497

Смелчаци отново скачат за кръста на Йордановден

По традиция на този ден в морето се хвърля Светия кръст и десетки желаещи скачат, за да го спасят.

Желаещите да вземат участие в надпреварата с ниските температурни градуси и морската вода, трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва в самия ден от 10.00 до 11.00 часа на моста само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Честванията за Йордановден ще започнат още в 08.30 часа, когато Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Ионикий и бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия в катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". След това ще осветят военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи начало през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първия водосвет. След известно прекъсване, той е подновен през 1879 г. и се извършва до днес.

Благославянето на бойните знамена от Военен гарнизон – Бургас от дядо Ионикий тази година и молебенът за здраве на българското войнство ще започнат от 11.00 часа на площад "Атанас Сиреков" (пред сградата на Община Бургас).

В 11.30 часа ще стартира литийното шествие за Спасяването на Светия кръст, в което по традиция се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрута - улиците "Александровска" - "Богориди" – Гъбката – Паметника на моряка – моста. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще бъде с начало 11.45 часа.

С почести, цветя и венци ще бъде почетен и националният герой, родолюбец и революционер Христо Ботев. Признателният ритуал ще бъде отслужен в 12.00 часа пред бюст-паметника в Морската градина на Бургас на 6 януари, когато отбелязваме 164-та годишнина от рождението на поета.