Собственици на животни излизат на протест в неделя Около 7000 домашни животни могат да бъдат избити като част от превантивните мерки за ограничаване на заразата от шап в Странджа. Масовата "сеч" е предвидена да започне в следващите дни и ще обхване зоната, заключена между селата Факия, Долно Ябълково, Граничар и Момина църква.

В момента се подготвят трупните ями, където ще бъдат заровени унищожените биволи, крави, овце, кози и др. заразени животни.

"Това са абсурдни и жестоки мерки, които ще затрият поминъка на местното население", коментират представители на Инициативния комитет, който организира протестите.

Протестиращи епрогнозират, че след избиването на животните фермите в пограничните райони няма да се възстановят и това ще доведе до необратимо обезлюдяване на селата, които и в момента трудно привличита младите и предприемчиви хора.

Хората се  обединяват около мнението, че има вариант животните да бъдат ваксинирани срещу шапа с помощта на държавата, за да се ограничи разпространението на заразата.

Заради пандемията животновъдите са държали месеци наред своите животни във фермите и не са ги допускали до свободна паша, което е довело до изразходване на наличностите от фураж и до извънредни разходи в стопанствата.

Освен всичко стопаните се опасяват, че ще бъде повторен случая от село Кости, при който държавата гарнатира по 1900 лева за избито животно, а фактически са били изплатени само по 900 лева.

По време на утрешния протест животновъдите от Странджа ще изразят притеснията си, че избиването на животните ще ликвидира още един отрасъл от селското стопанство и ще отвори окончателно пътя към нашия пазар на евтините и залежали европейски хранителни стоки, чиито вкусови качества са много спорни.