Софиянец най-добър в турнир на името на Мечката Напрежението преди старта на надпреварата се усещаше на стотици метри от залата.  Поредното издание на турнира "Мечката" се превърна в едно от най-интересните.

Самото състезание започна с класически културизъм. Там почти нямаше изненади, като в категория до 175 см, състезателят от "Атлант" Апостол Петков отново демонстрира отлична форма и грабна първото място безпроблемнно. Петков остави след себе си майстора на спорта Константин Паскалев от "Леон" Казанлък и Хари Гаросян от "Киборг" Созопол. В категория над 175 см нещата бяха доста оспорвани, а зрителите изпаднаха в екстаз от позирането на атлетите, сред които бяха атрактивните Димитър Атанасов и Марчо Марков от "Атлант" Бургас. В крайна сметка тук първото място бе спечелено от Димитър Лилов от "Славия спортес", след него се нареди Митко Атанасов, а третото място бе за Янко Томов от "Флекс" Карлово.

След представянето на класиците обстановката в залата се нажежи до краен предел и първите две категории при културистите минаха по-скоро като формалност. Причината бе една-всички тръпнеха в очакване на сблъсъка на титаните – Динко Желязков, Георги Карамишев и Красимир Сарафов. Той дойде с неочаквана изненада. Организаторите начело с Румен Желев, бяха подготвили изненада на феновете. Категориите до 100 кг и над 100 кг, бяха обединени в една. Така на сцената един до друг излязоха тримата исполини, които преди няколко дена бяха на прага на  трета световна война. Часове преди тяхната изява,  в съблекалните отзад бе толкова горещо, че се наложи намесата на охранители, който да предодвратят евентуални сбивания между състезателите. Побутвания и реплики-това бе само част от шоуто, което Карамишев, Желязков и Сарафов поднесоха на публиката. Въпреки, че категориите до 100 кг и над 100 кг, излязоха заедно, те бяха оценени поотделно. Така шампион до 100 кг стана Динко Желязков, а второто място остана за Карамишев. При най-тежките титлата очаквано грабна Красимир Сарафов – Манекена. След тези жестоки дубои на сцената, един човек от публиката реши че не може да остане безучастен. Този човек бе световния шампион по културизъм – Митко Димитров. Масивният българин излезе на сцената като гост позьор и показа, че няма нужда дори и от боя, за да демонстрира феноменалните си пропорции. С невероятното си изпълнение световния шампион накара публиката да изтръпне за пореден път.

В битката за абсолютната титла се впуснаха и шампионите от класическия клутуризъм. Това, обаче едва ли направи впечатление на някой, защото всички погледи бяха насочени към дуела между Красимир Сарафов и Динко Желязков. След дълго и изтощително сравнително позиране съдиите присъдиха купата на Желязков от софииския клуб "Красота и сила".

Надпреварата мина под зоркия поглед на заместник председатела на българскат федерация по културизъм – Патрик Ангелов. Неговото присъствие бе от значение за запазването на добрия тон между състезателите.

Организаторът на турнира Румен Желев също остана доволен. Поради липса на специална рампа, минути след края на надпреварата Румен, заедно със световния шампион Митко Димитров помогнаха на гостите с инвалидни колички да напуснат безопасно залата. Като жест на благотворителност организаторът Желев беше поканил гости от дома за деца лишени от родителски грижи "Александър Георгиев-Коджакафалията". Те имаха възможността да се насладят на спектакъла безплатно както и да се снимат със своите любимци.

Класиране:

Класически културизъм:

До 175 см:

1. Апостол Петков – "Атлант" Бургас

2. Константин Паскалев – "Леон" Казанлък

3.  Хари Гаросян – "Киборг" Созопол

Над 175 см:

1. Димитър Лилов – "Славия спортес"

2. Димитър Атанасов – "Атлант" Бургас

3. Янко Томов – "Флекс" Карлово

Културизъм:

До 80 кг

1. Петър Борисов - "Флекс" Карлово

2. Тимур Сеферов

3. Атанас Димитров - "Радо Джим" Сф

До 90 кг

1. Атанас Георгиев - "Преслав" Велико Търново

2. Румен Стоянов - "Масъл Арт" Плд

3. Слав Кънаджиев - "Масъл Арт" Плд

До 100 кг

1. Динко Желязков - "Красота и сила" Сф

2. Георги Карамишев - "Атлант" Бургас

3. Валентин Игнатов - "Леон" Казанлък

Над 100 кг

1. Красимир Сарафов  - "Масъл Арт" Плд

2. Тома Мулин - "Леон" Казанлък

 

Абсолютен шампион – Динко Желязков "Красота и сила" Сф

При изключителен интерес премина петнадесетото поредно издание на бургаския турнир по културизъм „Георги Николов-Мечката”. Пред около 1500 зрители в залата на операта, топ билдерите на България демонстрираха невероятна форма. Накрая с титлата на абсолютен шампион триумфира Динко Желязков от софииския клуб „Красота и сила”.
Напрежението преди старта на надпреварата се усещаше на стотици метри от залата. Припомняме, че дни преди началото на турнира в медиите и интернет пространството се разрази същинска война. Искрите прехвърчаха основно между Георги Карамишев от бургаския клуб „Атлант” и Динко Желязков. Карамишев обяви, че ще издуха своя конкурент. Това, обаче не се случи и Желязков успя да отмъкне златния медал от републиканското под носа на бургазлията. Така развръзката остана за сцената в Бургас. Междувременно в навечерието на състезанието друг билдер от Бургас – Красимир Сарафов, допълнително наля масло в огъня с думите: „Излизам, за да спечеля. Ще ги разпилея”. Така поредното издание на турнира „Мечката” се превърна в едно от най-интерсните в историята.
Самото състезание започна с класически културизъм. Там почти нямаше изненади, като в категория до 175 см, състезателят от „Атлант” Апостол Петков отново демонстрира отлична форма и грабна първото място безпроблемнно. Петков остави след себе си майстора на спорта Константин Паскалев от „Леон” Казанлък и Хари Гаросян от „Киборг” Созопол. В категория над 175 см нещата бяха доста оспорвани, а зрителите изпаднаха в екстаз от позирането на атлетите, сред които бяха атрактивните Димитър Атанасов и Марчо Марков от „Атлант” Бургас. В крайна сметка тук първото място бе спечелено от Димитър Лилов от „Славия спортес”, след него се нареди Митко Атанасов, а третото място бе за Янко Томов от „Флекс” Карлово.
След представянето на класиците обстановката в залата се нажежи до краен предел и първите две категории при културистите минаха по - скоро като формалност. Причината бе една-всички тръпнеха в очакване на сблъсъка на титаните – Динко Желязков, Георги Карамишев и Красимир Сарафов. Той дойде с неочаквана изненада. Организаторите начело с Румен Желев, бяха подготвили изненада на феновете. Категориите до 100 кг и над 100 кг, бяха обединени в една. Така на сцената един до друг излязоха тримата исполини, които преди няколко дена бяха на прага на  трета световна война. Часове преди тяхната изява,  в съблекалните отзад бе толкова горещо, че се наложи намесата на охранители, който да предодвратят евентуални сбивания между състезателите. Побутвания и реплики-това бе само част от шоуто, което Карамишев, Желязков и Сарафов поднесоха на публиката. Въпреки, че категориите до 100 кг и над 100 кг, излязоха заедно, те бяха оценени поотделно. Така шампион до 100 кг стана Динко Желязков, а второто място остана за Карамишев. При най-тежките титлата очаквано грабна Красимир Сарафов – Манекена. След тези жестоки дубои на сцената, един човек от публиката реши че не може да остане безучастен. Този човек бе световния шампион по културизъм – Митко Димитров. Масивният българин излезе на сцената като гост позьор и показа, че няма нужда дори и от боя, за да демонстрира феноменалните си пропорции. С невероятното си изпълнение световния шампион накара публиката да изтръпне за пореден път.
В битката за абсолютната титла се впуснаха и шампионите от класическия клутуризъм. Това, обаче едва ли направи впечатление на някой, защото всички погледи бяха насочени към дуела между Красимир Сарафов и Динко Желязков. След дълго и изтощително сравнително позиране съдиите присъдиха купата на Желязков от софииския клуб „Красота и сила”.
Надпреварата мина под зоркия поглед на заместник председатела на българскат федерация по културизъм – Патрик Ангелов. Неговото присъствие бе от значение за запазването на добрия тон между състезателите.
Организаторът на турнира Румен Желев също остана доволен. „Получи се едно невероятно зрелище. Радвам се, че залата се препълни до краен предел. Похвално е, че виждаме и много млади състезатели, които демонстрират отлична форма и качества. Надявам се догодина да се получи още по-силен  и интересен турнир. Искам да благодаря на всички спонсори, сред които ALL STARS, Здравко Станчев, Панайот Киряков, Тодор Георгиев, Иван Данев, Таня Манолова, Манцаров и Венко ташев. Благодарение на тях този турнир продължава години наред да радва почитателите на културизма у нас”, завърши Желев.
Поради липса на специална рампа, минути след края на надпреварата Румен, заедно със световния шампион Митко Димитров помогнаха на гостите с инвалидни колички да напуснат безопасно залата. Като жест на благотворителност организаторът Желев беше поканил гости от дома за деца лишени от родителски грижи „Коджакафалията”. Те имаха възможността да се насладят на спектакъла безплатно както и да се снимат със своите любимци.
Снимки
3мата: /от ляво на дясно/ Красимир Сарафов, Георги Карамишев и Динков Желязов си устроиха истинска битка на сцената
2. Абсолютният шампион на турнирът „Мечката” 2010 се казва Динко Желязков
3. Децата от интерната „Коджакафалията” се снимаха със своите любимци
4. Организаторът Румен Желев /в ляво/ и световният шампион Митко Димитров помогнаха на хората в неравностойно положение да напуснат безопасно залата
Класиране:
Класически културизъм:
До 175 см :
1. Апостол Петков – „Атлант” Бургас
2. Константин Паскалев – „Леон” Казанлък
3.  Хари Гаросян – „Киборг” Созопол
Над 175 см:
1. Димитър Лилов – „Славия спортес”
2. Димитър Атанасов – „Атлант” Бургас
3. Янко Томов – „Флекс” Карлово
Културизъм:
До 80 кг
1. Петър Борисов „Флекс” Карлово
2. Тимур Сеферов
3. Атанас Димитров „Радо Джим” Сф
До 90 кг
1. Атанас Георгиев „Преслав” Велико Търново
2. Румен Стоянов „Масъл Арт” Плд
3. Слав Кънаджиев „Масъл Арт” Плд
До 100 кг
1. Динко Желязков „Красота и сила” Сф
2. Георги Карамишев „Атлант” Бургас
3. Валентин Игнатов „Леон” Казанлък
Над 100 кг
1. Красимир Сарафов  „Масъл Арт” Плд
2. Тома Мулин „Леон” Казанлък
Абсолютен шампион – Динко Желязков „Красота и сила” Сф