Спасилият кръста в Царево взе 250 лв. Богоявление, за да наблюдават ритуалното спасяване на кръста. След като отслужи тържествена литургия в църквата "Св. цар Борис – Михаил" и свети вода, отец Стоян извърши водосвет на пристанището и хвърли дървения кръст в морето. Тринадесет смели мъже скочиха да го изваждат.

 

Светия кръст спаси 25-годишният младеж Стоян Василев от Царево. Смелчаците бяха все млади и здрави момчета. Ветеранът сред тях Руско Георгиев сподели, че вече за осми път скача да спасява кръста, а къпането в студеното море през зимата му носи здраве и сила.

Ритуалът с кръста напомня за кръщаването на водата и за това, че Иисус Христос е бил кръстен в река Йордан от Йоан Кръстител. След изваждането на кръста царевци си наливаха от светената вода в морето. За да са чисти и да не боледуват, те ще я пазят и ще се мият с нея цяла година. Свещеникът напръска със светена вода присъстващите и им пожела духовно и телесно здраве.

Кметът Петко Арнаудов и отец Стоян поздравиха момчетата, които се престрашиха да се хвърлят в ледените води и ги поканиха на обяд. Кметът ги дари с 200 лева, а младежа, спасил Светия кръст, получи и 50 лева като награда от отчето.