Специалисти се събират в Нощта на учените В нея ще участват и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, Варненски свободен университет, шуменски университет "Епископ Константин Преславски" и фондация за научна и изследователска дейност "ISTUD"  Италия.

 

"Нощ на учените 2010" се провежда в 32 европейски страни и над 200 европейски града, сред които за първи път е и Бургас. Идеята е срещата с необятния и обаятелен свят на науката да се превърне в традиция, в необходимост за амбициозните млади хора.

Съорганизатор на РИМ – Бургас е Бургаският свободен университет, като най-изявена академична институция. В инициативата ще участват и учениците от ПМГ "Акад. Н. Обрешков". В програмата са включени - научно кафене – популярни лекции, презентации и дискусия с известни учени от Бургас, презентазия на проф. дтн Андон Лазаров – "Космосът – поглед към земята", н.с. Цоня Дражева – "Мистерията на българския Стоунхендж – Беглик Таш", доц. д-р Милчо Скумов – "История на добива и използването на солта", презентация на доц. д-р Димчо Момчилов – "Любимите бани на владетелите", презентация на експерименталната изложба на Иван Арабаджиев "Очи" и фотоизложба на Евелина Рибарова "Бургас и Генуа в прегръдката на морето".