Средношколци остават без общежитие По думите на Божков, чрез проект за публично-частно партньорство, едната сграда ще бъде реновирана и в нея ще бъде настанен Общинският детски комплекс.

Божков припомни още, че общежитието, което днес носи името "Михаил Колони", е наследник на старото Окръжно средношколско общежитие "Здравко Бомбов", което отваря врати през 1959 година за ученици от 16 учебни заведения в града. И трите сгради са построени с труда и финансовата помощ на селяни-кооператори от Провадия, Долни Чифлик и други производители от селата на бившата Варненска околия. Впоследствие в едната от постройките е настанена Очна болница. Останалият сграден фонд е деактуван и от публична държавна собственост, става общинска собственост. 

В момента в общежитието живеят 241 ученика, въпреки, че неговият капацитет е за около 490 души, посочи Божков. Още 50 ученици чакат да бъдат настанени, но за тях няма места. Причината е, че част от сградният фонд, столовата е зает от общинската фирма "Ученическо и столово хранене", а в друга част е настанено счетоводството на детските градини. Ако проектът за настаняването на ОДК се осъществи, няма да има място за учениците, алармира още Божков. Той посочи още, че ремонт в общежитието не е правен още от създаването му. При многобройните опити да потърси средства от общината, го пренасочват към Министерство на образованието, тъй като структурата е на делегиран бюджет. 

Депутат Павел Димитров пое ангажимент да се срещне със заместник-кмета Коста Базитов. Следващата седмица с темата ще бъде запознат и министърът на образованието Сергей Игнатов, който се очаква да пристигне на посещение в морския град.

 

 

Днес+