Старият омбудсман кандидат за нов мандат - Димитър Коточев (част от общинската администрация от времето на стария кмет Йоан Костадинов), Таню Атанасов (настоящ обществен посредник), Атанас Попов (почетен консул на Беларус в Бургас) и единствената жена кандидат - Лиляна Ганчена - Шарпанова.

 

Местният парламент ще избере новия обществен посредник измежду трима от кандидатите, тъй като Димитър Коточев не е допуснат до участие. Комисия, която е гледала документите в състав - общинските съветници Снежина Маджарова, Иван Витанов, Делян Иванов, Юлия Йоргова, Димчо Грудев, Вълчо Чолаков и Ангел Ангелов е не е допуснала Коточев, тъй като кандидатурата му не отговаря на изискването на чл. 8, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на Бургаска община за 10 години трудов стаж.

Предстои провеждането на интервюта с допуснатите кандидати, за да се проверят и оценят познанията им в правозащитната област и вижданията им за взаимоотношенията между гражданите и местната власт.

Впоследствие Общински съвет - Бургас ще гласува кой да стане новият омбудсман.