Столетник от Бургас се радва на праправнучка "Чувствам се добре. Дядо ми по майчина линия живя до 103 години и се надявам да го надживея", си пожела за рождения ден бай Петър Василев. В изключително добро настроение столетникът посрещна председателя на Общински съвет на БСП Димитър Стоянов, председателя на Българския антифашистки съюз Стоян Колев и негови съпартийци от район Лазур, който бяха дошли да го поздравят за юбилея. Бай Петър вече не участва в активния политически живот, но живо се интересува от това, което става в БСП и левицата.

"През всичките тези години Вие живяхте достойно. Потомците ще запомнят участието Ви в антифашистката борба в Бургас и в Отечествената война, където защитавахте идеалите за едно по- добро бъдеще за идните поколения. Години наред работехте активно и всеотдайно за изграждане на съвременна и модерна България и утвъждаването на народната власт", се казва в поздравителния адрес от името на Българската социалистическа партия.

Бай Петър е добро здраве. Паметта му е изключителна. Когато се е пенсионирал през 1973 г. е изгорял архивът на данъчната служба. Като дългогодишен служител бай Петър е бил върнат на работа и за една година е възстановил по памет цялата данъчна документация на Бургас, разказват роднините му. Сега възрастният мъж пише спомените си и мечтае да обиколи Бургас, за да види как се е променил града през последните години.

Рожденикът получи поздравителен адрес и от кмета на общината Димитър Николов, както й албум с фотоси на стария Бургас, бутилка вино.

Днес домът на дядо Петър е изпълнен с гости – негови роднини, приятели, съседи. Казва, че не знае, каква е тайната на дълголетието, но според него днешните млади хора живеят много затворено и това не е хубаво.

Петър Василев е роден на 21 септември 1910 г. в село Медвен. Баща му умира твърде рано. След като майка му се омъжва повторно в село Дрянковец, се преселва в Бургас да си търси работа. Не го взимат на работа на пристанището като хамалин, тъй като бил "твърде слаботелесен". Постъпва в бургаската болница като санитар и междувременно завършва курсове за счетоводител.

От 1933 г. е нелегален член на БКП. Активен участник в антифашистката борба в Бургас. На 4 април 1944 г. арестуван за разпространение на  позиви. Задържан е в полицията и пребит от бой. Изпратен е в лагер, където го заварва 9- ти септември.

Заминава веднага за фронта и участва в Отечествената война като мерач на оръдие. Бил се е срещу отстъпващата фашистка армия в Унгария в артелерийски полк към поделение 16. Участвал е в боевете край река Драва.

След 9-ти септември 1944 г. е назначен за бирник, а по- късно става данъчен инспектор. Пенсионира се през 1973 г.

Петър Василев от 77 години е член на социалистическата партия и това го прави е най- дългогодишният активист на левицата в Бургас и региона.