Стопаните пострадали от шапа не искат пари, а животни , които ще бъдат закупени от райони, незасегнати от шапа. Фермерите поставиха исканията си на среща в областната управа със заместник-областната управителка Златина Дукова.

 

Според тях трябва министерството на земеделието и храните да вземе нужните мерки, за да могат да продадат продукцията си - предимно агнета, които чакат да бъдат заколени предвид настъпващите празници. Сега животните не могат да напускат района, където се отглеждат заради министерската забрана, а стопаните търпя загуби от нереализирана продукция. Ветото бе наложено, когато избухна емипедията от шап в началото на годината. Досега все още е забранено движението на живи животни извън пределите на засегнатите области, сред които основно е и Бургаска. Според стопаните може да се транспортират животните в специални камиони, където да бъдат изолирани, за да се избегне евентуална зараза.

Те ще поставят исканията и пред зам.-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров, който пристига отново утре на работно посещение в региона, заради случая на шап.