Строят сграда към дома в Кошарица по проект на "Сороптимист"

Средствата за строежа на постройката ще бъдат осигурени от бюджета на община Несебър. Парите за канализацията и отоплението ще бъдат дарени от швейцарския съюз на "Сороптимист". Това е вторият проект на бургаския клуб, който се реализира съвместно с швейцарския.

Ема Брюнели - президент на швейцарския съюз пристига на 8-ми март в Бургас заедно с Жизел Марти. Поводът за визитата им е 12-я рожден ден на бургаския "Сороптимист". Дамите ще посетят дома в Кошарица, за да видят на място как се работи и как върви реализацията на проекта.

Началото на първия проект, започнат съвместно от двата клуба, е поставено през 2004-та година. Президент на клуба в Бургас тогава е Яна Николова. Тя се запознава с Жизел Марти - президент на "Сороптимист" в Шафхаузен. През 2005-та година Марти посещава за първи път дома в Кошарица, за да реализира проекта "Терапия чрез движението". Тя работи с децата посредством музиката и танца. Година по-късно възпитатели от дома заминават на обучение в Швейцария. Те се учат да работят с деца с физически и умствени проблеми. Девет души от дома преминават през няколкогодишния курс на обучение и сега прилагат на практика наученото.

Вторият проект на бургаския клуб и на швейцарския съюз е свързан с изграждането на нова сграда в дома. В нея ще има и специална зала за обучение, каза Диана Христова - настоящ президент на бургаския "Сороптимист".

Клубът продължава да работи и с дома "Щурче" в Средец.

В "Сороптимист" - Бургас в момента членуват 19 жени.