Свалят строителното вето в свлачищни райони във Варна по архитектура към ОбС.

Става въпрос за шест имота, четири от които в местност Прибой и по един в местност "Свети Никола" и курортен комплекс "Чайка". Геоложки проучвания показвали, че именно в тези имоти не се изисква отводняване и укрепителни мероприятия. Поради тази причина, министерството на регионалното развитие, може да отмени частично строителната забрана от 1997 година. Преписката бе предложена за гласуване в архитектурната комисия, с мотива, че заместник-министърът на МРРБ Георги Прегьов поискал становище от администрацията и решение на ОбС.

Общинският съвет взема решения по целесъобразност, не виждам защо трябва да гласуваме, при условие, че не е в нашите компетенции, многократно каза съветникът от "Отечество" Радослав Коев. Той допълни, че администрацията иска да си сложи тенекия, като извади и решение на ОбС. Защо след като министърът може сам да подпише такава заповед, защо иска становище от нас, коментира и Иван Луков от ГЕРБ. Трябва да имаме проекторешение, не трябва да гласуваме само по входирано писмо от зам.-министъра, коментира и Валерия Ангелова от БСП.

На противната страна бяха съветниците от "Нашият град" Владимир Тонев и Андрей Василев, както и Пламен Андреев от ГЛАС. Според тях, щом зам.-министъра изисква такова становище, преписката не трябва да се бави, тъй като това е в ущърб на инвеститорите. Те са платили за сондажи, проучвания и обследване на ската в района, каза още Андреев. 

В крайна сметка, след дискусия, местните депутати решиха, да разгледат казуса на следващо заседание. Тогава пред тях ще докладва и Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на териториите" в общинската администрация. 

Припомняме, че в началото на месеца се активизира свлачище в местността "Свети Никола", което засяга няколко парцела и постройки. На мястото обаче бликат подпочвени води и има опасност от свличането на още земни маси.

 

 

Днес+