Свети Кирик става архитектурен паметник с Музей на морското дело

По негова идея на острова бе обявен днес Ден на отворени врати. Така, възползвайки се от това, че националния празник е и официален неработен ден, стотици жители на Бургас и Созопол дойдоха, за да разгледат разкопките. Те получиха и точна информация от Кръстина Панайотова - ръководител на разкопките и нейния екип, които от седмица отново работят на терена.

 

Областният управител бе поканил и участниците в първия Международен фестивал на младите математици да разгледат остров "Свети Кирик" и да се разходят след това с корабче в залива на Созопол.

Островът е уникален с това, че културните му пластове съдържат 26 века история. Той е бил свещено място в продължение на хилядолетия чак до началото на XX век, когато тук е била православната църква "Света Троица". Първите заселници на Аполония Понтика идват тук през VII век преди Христа. През всичките тези хилядолетия тук е имало храмове. Досега археолозите са открити три храма от три различни епохи. Първият е архаичен храм от края на IV началото на VI век преди Христа. Вторият е от елинистичната епоха, а третията - от римската епоха. Тогава е бил значим култа към Тракийския конник. По време на разкопките (те започнаха през април 2009 година с решение и финанси на МРРБ поради бъдещите инвестиционни намерения на острова б.а.) бе открита средновековна църква с баптистерия - място за кръщенета.

Разкопките на острова бяха преустановени в края на миналото лято. Едва преди седмица екипът на Кръстина Панайотова се върна отново тук, след като бяха отпуснати 50 000 лева за продължаване на проучванията. Предстои теренът да бъде консервиран за зимата.

За превръщането на острова в архитектурен паметник, а бившето Военно училище в Музей на военното дело ще се търси финансиране по европейски програми. "Сигурно е, че острова ще бъде достъпен за всички и тук няма да има казина и места за развлечения", категоричен е Константин Гребенаров.

Семейства с деца с интерес разглеждаха разкопките и задаваха въпроси. "Научихме за инициативата от интернет и дойдохме. Интересуваме се от археология и посещаваме такива места. Това трябва да се запаси и всеки спокойно да може да го разгледа", каза семейство от Бургас, дошло специално за Деня на отворени врати.

Разкопките ще продължат до края на октомври.

Снимки Етелка Пирева