DSC_4405

DSC_4405

Световни компании ползват опита на бургаски ВУЗ

вече работи и център за информационни технологии. Той бе открит официално от министъра на образованието и науката Меглена Кунева, кмета на Община - Бургас Димитър Николов и проф. Ованес Менекян - ръководител на Лабораторията по математическа химия в университета. Проф. Менекян презентира дейността на лабораторията и постиженията й в световен мащаб. От 1994 година досега там са финализирали 175 проекта. 24% от средствата на звеното са от рефинансиращи договори.DSC_4393DSC_4453

"Няма хоризонт за красивата наука. Възхищава ме устойчивостта във време, когато имаме проблем с издръжливостта. Науката може да бъде логото на България. Имаме нов закон, който стимулира качеството и вие може да се възползвате от него и фондовете в сферата на образованието и науката", каза министър Кунева на проф. Мекенян и ръководството на университета.

"Моделът на проф. Менекян е устойчив. Ние с доц. Миткова (доц. Магдалена Миткова - ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров - б.а.) сме практически ориентирани и бихме искали да ни подкрепите в Бургас да бъде създаден научен център, в който да се обучават и да трупат опит студенти от цял свят", каза кметът на Община - Бургас Димитър Николов.

"Правилата са за всички. Искаме да има равен старт за всички университети. Кандидатствайте навреме, министерството ще разгледа всички проекти. Вие сте направили крачка пред останалите университети, трябва да задържите първенството", уточни министър Кунева.

На откриването на центъра присъстваха съветникът на министъра на туризма Живко Табаков, областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, двамата му заместници - Севдалина Турманова и Валентин Люцканов, председателят на Общинския съвет в Бургас Костантин Луков.